Corendon stelt omstreden Turkije-vakanties uit

Print
Corendon stelt omstreden Turkije-vakanties uit

Afbeelding: AFP

Reisorganisatie Corendon voert zeker tot 22 juli geen vakantievluchten naar Turkije uit, meldt het bedrijf.

Eerder kreeg Corendon veel kritiek op de vakanties naar Turkije, omdat het ‘oranje’ reisadvies voorschrijft alleen noodzakelijke reizen naar het land uit te voeren.

Lees ook: ‘Toch op vakantie? Dat kan lelijk tegenvallen door alle beperkingen’

Aanvankelijk zou Corendon al op 10 juli met vakanties naar Turkije beginnen, ook vanaf Maastricht Aachen Airport.

Het nieuwe besluit volgt op een motie die in de Tweede Kamer werd aangenomen, waarin de regering werd opgeroepen de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het beleid ten aanzien van vluchten naar risicovolle gebieden.

Gesprekken

Pas als het reisadvies weer versoepeld is, zal Corendon reizen naar het land weer uitvoeren. Het bedrijf stelt wel die reizen alleen uit te stellen, als ook andere luchtvaartmaatschappijen tot die tijd geen vluchten naar en vanuit Turkije zullen aanbieden die specifiek voor vakantiegangers zijn.

Corendon heeft de afgelopen week diverse gesprekken gevoerd met de regering, onder meer met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Uit die gesprekken bleek dat de minister niet op de hoogte was van het aantal vluchten dat de komende tijd tussen Nederland en Turkije gepland staat, zegt Corendon. Op korte termijn moeten gezondheidsrisico’s en bijbehorende maatregelen bepaald worden. Volgens Corendon heeft de minister gezegd dat vliegverboden tot de mogelijkheid behoren.

Reisadvies

Corendon wil dat de overheid het reisadvies aanpast voor specifieke regio’s binnen een land. Het bedrijf noemt daarbij als reden het lage aantal gerapporteerde besmettingen in de Turkse kustgebieden.

Voor een paar duizend reizigers uit Nederland en België kan de vakantie nu niet doorgaan, laat Corendon weten. Klanten krijgen een mail met daarin de mogelijkheid tot omboeken of geld terugvragen.

Premier Mark Rutte noemde het eerder „onverstandig en onverantwoord” dat Corendon reizen aanbiedt naar Turkije, terwijl voor dat land een negatief reisadvies geldt.