PSV stoort zich aan ‘Arena-blindheid’ van de KNVB

Print
PSV stoort zich aan ‘Arena-blindheid’ van de KNVB

Het Philips Stadion in 2020 van bovenaf gezien. Afbeelding: ED

PSV heeft zich geërgerd aan de KNVB. De voetbalbond maakte vrijdag bekend dat alle resterende thuisduels van het Nederlands elftal dit jaar in de Johan Cruijff Arena afgewerkt worden. Bij de Eindhovense club leeft het gevoelen dat het beter was geweest om in deze tijd voor meerdere locaties te kiezen. Er was op basis van eerdere gedragingen van de KNVB ook een verwachting dat die richting aangehouden zou worden.

Bij PSV leeft het idee dat spelen van wedstrijden in verschillende stadions een goede indruk kan maken op het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), in coronatijd de belangrijkste adviseur van het kabinet. Als er verspreid door het land en met succes voetbalwedstrijden met gedeeltelijk gevulde stadions kunnen worden afgewerkt, zou de kans groter kunnen zijn dat het OMT snel groen licht geeft voor volle stadions.

Drie interlands

Oranje speelt nog minimaal drie interlands in 2020 in eigen land, allemaal duels in het kader van de UEFA Nations League. Die duels zijn op 4 september (Polen-thuis), 7 september (Italië-thuis) en 15 november (Bosnië en Herzegovina-thuis). Daarnaast komen er misschien nog twee oefenwedstrijden bij. Eerder waren zeven stadions in het zogeheten Deltaplan voor het voetbal als testlocatie aangewezen en daarbij was ook het Philips Stadion.

PSV heeft met veel partners uit de toptechnologische Brainport-regio in de afgelopen periode overleg gehad over de mogelijkheid om weer zo snel mogelijk met het voltallige publiek te voetballen. Een van de conclusies was dat het stadion niet coronaproof te maken is, maar dat de risico’s op uitbraken wel flink verkleind kunnen worden. Een belangrijk idee daarvoor is een speciale armband, die mensen waarschuwt als ze dicht in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon. Volgende week woensdag spreekt PSV daarover met een aantal andere partijen met het college van B&W van de gemeente Eindhoven. Daarbij zal ook een afvaardiging van de KNVB aansluiten.

‘Gedeeltelijk publiek’

Het testen van de situatie met ‘gedeeltelijk publiek’ bij een wedstrijd van Oranje is eenvoudiger te organiseren dan bij een club. Dat komt omdat Oranje geen seizoenkaarthouders heeft en clubs mensen moeten teleurstellen als niet iedereen welkom is. PSV loopt door de aanwijzing van de Johan Cruijff Arena als locatie voor Oranje ook inkomsten mis, maar het algehele belang is de hoofdreden voor de irritatie van de club. Ook het stadion van FC Groningen was in beeld als speellocatie voor Oranje, maar de Euroborg blijft net als Philips Stadion dus verstoken van een of meerdere interlands.