Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart

Print
Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart

Afbeelding: ANP

Identiteitskaarten vermelden vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

De geslachtsaanduiding wordt pas over een jaar of vier geschrapt, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien. De kosten en gevolgen van de verandering zijn mede daardoor ‘beperkt’, schrijft emancipatieminister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Wel moeten de wet en de instructies voor de politie en de marechaussee worden aangepast.

Nederland is niet het eerste land dat de geslachtsaanduiding wil schrappen. Duitsland heeft al langer een identiteitskaart zonder de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’.

Paspoort

Paspoorten houden overigens voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil eerst afwachten of ook andere landen van de sekseregistratie op paspoorten af willen.

Onder meer India en Nepal, Australië en Canada hebben in plaats van de gebruikelijke M (male) of F (female) al het geslacht ‘X’ in het paspoort geïntroduceerd. Meestal komen deze opties er na aandringen van belangenverenigingen die opkomen voor de rechten van transgenders en non-binaire mensen.

In Nederland werd in 2018 het eerste paspoort zonder geslachtsaanduiding uitgereikt aan Leonne Zeegers. Ze wenste niet te kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke identiteit en stapte daarom naar de rechter.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →