Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart

Print
Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart

Afbeelding: ANP

Identiteitskaarten vermelden vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.

De geslachtsaanduiding wordt pas over een jaar of vier geschrapt, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien. De kosten en gevolgen van de verandering zijn mede daardoor ‘beperkt’, schrijft emancipatieminister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Wel moeten de wet en de instructies voor de politie en de marechaussee worden aangepast.

Nederland is niet het eerste land dat de geslachtsaanduiding wil schrappen. Duitsland heeft al langer een identiteitskaart zonder de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’.

Paspoort

Paspoorten houden overigens voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil eerst afwachten of ook andere landen van de sekseregistratie op paspoorten af willen.

Onder meer India en Nepal, Australië en Canada hebben in plaats van de gebruikelijke M (male) of F (female) al het geslacht ‘X’ in het paspoort geïntroduceerd. Meestal komen deze opties er na aandringen van belangenverenigingen die opkomen voor de rechten van transgenders en non-binaire mensen.

In Nederland werd in 2018 het eerste paspoort zonder geslachtsaanduiding uitgereikt aan Leonne Zeegers. Ze wenste niet te kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke identiteit en stapte daarom naar de rechter.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen