Hute-te-tuut

Over het kletspotspel

© Ruth Schouwenberg

Twee jaar geleden kreeg ik een kletspotspel cadeau. Klets-potspel, klet-spots-pel, kletspot-spel, echt zo’n tongbreker. Het woord deed me denken aan de lagere school. Ik kreeg een beurt, nee sorry, ik kreeg dé beurt om hardop te lezen en toen maakte ik van een pollepel een polle-pel. Is altijd zo’n speciaal woord gebleven bij ons thuis, net zoals mijn moeder van Nicodemus, een farizeeër uit de bijbel, Nico-de-mus maakte. Maar dat terzijde, ik had het over het kletspotspel. Keileuk cadeau, maar… wat moet je ermee? De pot heeft al die tijd op de kast* gestaan, totdat mijn 3-jarig kleinzoontje laatst vroeg: ‘Oma, wat zijn dat van een kaartjes in die pot?’ Ja, zo praat hij nu eenmaal. Ik pakte de pot, haalde er een stapel kaartjes uit en begon te lezen: ‘Waar heb je afgelopen week hard om moeten lachen’, stond er op het eerste kaartje. Kleinzoontje antwoordde meteen: ‘Om oma’. Ja hallo, als we zo gaan beginnen, dan gaat de deksel op de pot. Oma beetje uitlachen, ‘t moet niet gekker worden.

Ruth Schouwenberg

© Ruth Schouwenberg

Toen de kleine man in bed lag, plaatsten we de pot buiten op tafel en gingen er eens goed voor zitten. We begonnen serieus, maar algauw sloeg de meligheid toe. ‘Welk geheim had jij vroeger voor je ouders? Welke angst zou je willen overwinnen? Welke televisieprogramma’s keek jij vroeger als kind? Wanneer heb je gehuild van blijdschap? Ben jij open over jouw salaris? Werd je vroeger wel eens uit de klas gestuurd? Doe jij wel eens niet open terwijl je wel thuis bent?’

Geheim voor ouders? Sorry Mutti, maar tijdens het tienertoeren rookte ik, liftte ik en lag ik bovenin het bagagerek van de treincoupé met de slappe lach. De klas ben ik méér dan eens uitgestuurd. Als kind keek ik graag naar Bonanza en Stuif es in. Mijn angst voor autosnelwegen en honden zou ik wel willen overwinnen en ik heb gehuild van blijdschap toen VVV- Venlo promoveerde naar de eredivisie (echt waar gelogen). Ik ga u niet vertellen voor wie wij de deur niet openmaken en ook mijn salaris blijft taboe. Voor lang getrouwde stellen, zoals wij, die geen tot weinig gespreksstof meer hebben (haha), is zo’n kletspotspel echt een aanrader. Wij hebben tenminste weer eens een leuke avond gehad…

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

*Pot, kast, doet me denken aan podcast. Heeft u de De Laatste Dans van Frans Pollux al beluisterd? Nee? Doen! Ook een aanrader voor avonden dat u uitgekletst bent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal