De schoonheid van Zuid-Limburg vanuit de lucht

Print
De schoonheid van Zuid-Limburg vanuit de lucht

Het peloton van de Amstel Gold Race in Heijenrath. Afbeelding: Peter Elenbaas

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

De Amsterdamse fotograaf Peter Elenbaas heeft een boek gemaakt met 121 luchtfoto’s van Maastricht en Zuid-Limburg. De nadruk ligt op de schoonheid van de regio met kastelen, kloosters en hoeves.

Elenbaas startte in 2004 met ‘Amsterdam onbewolkt’. Daarna volgden nog elf boeken met luchtfoto’s van Nederlandse steden en regio’s. Deze maand verschijnt ‘Maastricht en Zuid-Limburg onbewolkt’.

De fotograaf stapte in 2018 en 2019 vanaf vliegveld Beek zo’n tien keer in een Cessna vliegtuigje om de regio vanuit de lucht vast te leggen. „Wat mij vooral opviel was het aantal kastelen, kerken, kloosters en hoeves die ik in het landschap onder me zag. Dat ben ik in de Hollandse polder niet gewend.”

De oud redactiechef van Het Parool keek met een typisch Hollandse blik naar Zuid-Limburg. „Voor mij is het een soort buitenland. Wanneer ik als jochie met mijn ouders in de auto naar Oostenrijk reed, en we kwamen door Zuid-Limburg, dan zei ik: Hé, dit zijn de bergen al.”

In het boek vormen foto’s van de stad en omgeving van Maastricht het leeuwendeel. „Die stad en het Heuvelland maken Zuid-Limburg geweldig.” Hij geeft toe dat gezien de titel van het boek steden als Heerlen en Sittard er een beetje bekaaid afkomen. „Die gebieden zijn vooral bekend door de mijnen en industrie. Daar hou ik ook van, maar dan zou het een ander boek worden dan dat ik voor ogen had. Ik wil de schoonheid van de streek tonen.” Ook heel Limburg in beeld brengen was geen optie. „Dan verwatert de inhoud.”

Voor zijn fotoboek legde Elenbaas zijn oor te luisteren bij mensen als directeur Ton Harmes van boekhandel Dominicanen en bij horecaondernemer Camille Oostwegel. „Ik heb wel naar de toeristische en commerciële adviezen geluisterd, maar ik heb uiteindelijk mijn eigen boek gemaakt.”

Het boek ‘Maastricht en Zuid-Limburg’ wordt 10 juli gepresenteerd in boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen