Actievoerende boeren actief tot laat in de nacht

© AD/Justin Egberts

Op meerdere plekken in het land protesteerden boeren tot laat in de nacht tegen plannen van het kabinet. Bij het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel (Noord-Brabant) en Woerden blokkeerden tientallen tractoren de entree.

Robyn van Gorsel & Ruben Koenes

In Veghel ging het om tientallen tractoren en was de sfeer volgens de politie gemoedelijk. De demonstratie is daar rond 23.30 uur beëindigd. De politie begeleidde de boeren zo goed mogelijk op hun terugreis. ,,Veiligheid voor alle betrokkenen is daarbij het uitgangspunt”, aldus de politie.

Ondertussen reed een groep van ongeveer 35 boeren uit Edam en omstreken rond die tijd nog door Amsterdam. Ook in Groningen, Friesland en Drenthe werd actie gevoerd. Daarbij werd korte tijd het Lidl-distributiecentrum in Heerenveen geblokkeerd.

René Staal, melkveehouder uit Berkhout: ,,Het zal wel druk zijn in de stad. Mooi, want we willen de burgers duidelijk maken dat we het niet eens zijn met de plannen van het kabinet.” Volgens Staal rijden er twee motoragenten met de stoet mee en is er goed contact. ,,We zouden naar de Dam, maar dit schijnt niet te mogen. Nu worden we naar het Rembrandtplein geleid”, aldus Staal.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie zei dat de boeren na het maken van een rondje door Amsterdam weer zullen vertrekken. ,,Ze hebben toegezegd om niet over de grachten te rijden om schade aan de kades te voorkomen.” De boeren hielden zich uiteindelijk aan die afspraak.

Boze boeren hebben zaterdagavond tevens het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo aan de Finse Golf in Woerden geblokkeerd. De groep betogers heeft de toerit naar het terrein versperd. De politie is aanwezig. Een half uur na de start van de actie, werden de eerste vrachtwagens die het terrein op moeten alweer doorgelaten. De protesterende boeren komen uit de regio Ronde Venen, Kockengen en omstreken, zegt boerin Evelien uit Wilnis. ,,Deze actie is spontaan tot stand gekomen.”

© ANP

Noorden

De groep bij het Lidl-distributiecentrum in Heerenveen bestond uit zo’n 200 trekkers en landbouwvoertuigen, zei een woordvoerder van Farmers Defence Force. ,,We trekken nu weer verder. We gaan rondjes rijden om ons zoveel mogelijk te laten zien.” Hij sloot niet uit dat ze de hele nacht nog doorgaan met actievoeren. Ook op de A28 bij Hoogeveen voeren boeren met hun tractoren actie. De Friese politie liet weten dat het de situatie op de wegen nauwlettend in de gaten blijft houden. Zeker zes mensen die deelnamen aan de blokkade zijn bekeurd, meldt de politie.

Een FDF-woordvoerster sprak eerder van ‘wilde acties’ die spontaan worden georganiseerd in app-groepen. Dit uit woede over politiek Den Haag. ,,De boeren zijn schijtziek van Den Haag”, aldus de woordvoerster. ,,Ze zijn niet meer te controleren”.

Het is niet de eerste keer dat de boeren deze week actievoeren. Vrijdagavond reden zo’n zeventig tractoren over de A2 bij Liempde om te protesteren tegen de voermaatregel van minister Carola Schouten van Landbouw.

Reden van protest

De boeren protesteren omdat ze het niet eens zijn met een tijdelijke voermaatregel voor melkveehouders. Het kabinet wil melkveehouders dwingen tot een aanpassing van het rantsoen, waardoor de dieren via hun mest minder stikstof uitstoten. Dat gebeurt door een maximum te stellen aan het eiwitgehalte in het krachtvoer. Voer is voor veeboeren een essentieel onderdeel van hun bedrijfsvoering. Veel boeren vinden nu dat de minister veel te ver gaat door zich met de samenstelling van hun koeienvoer te bemoeien.