Ondernemers kunnen zich opmaken voor druk trouwjaar

© © Getty Images

Al zeker 250 Limburgse stellen hebben hun huwelijk vanwege corona verschoven naar volgend jaar, valt vrijdag in De Limburger te lezen. Ondernemers kunnen zich opmaken voor de druk trouwjaar. WijLimburg maakte een rondje langs ondernemers die actief zijn in de ‘weddingbranche’.

“Ik krijg inderdaad al aanvragen voor 2021 binnen nu”, zegt Loes Heijmans van Fabuloes Weddings in Ittervoort. Als weddingplanner is de zomer voor haar normaal gesproken een rustigere periode. “De zomervakantie is een van de populairste momenten in het jaar voor een huwelijksaanzoek, in september komt dan de drukte.” Het massale uitstel van huwelijken kan een probleem zijn voor geliefden die elkaar deze zomer het ja-woord geven, zegt ze. “De agenda’s beginnen al aardig vol te lopen door die uitgestelde huwelijken, populaire data zijn vaak al weg.”

Drukker Dat merkt ook Chantal Fonville van byFeelingz Bruidsfotografie in Munstergeleen. “We hebben niet te klagen over het aantal boekingen voor volgend jaar. Dat ligt hoger dan normaal. En we zijn met een aantal bruidsparen nog in gesprek.” Een aantal van haar opdrachten zijn verplaatst naar eind dit jaar, de meeste naar maart en april volgend jaar. “Dat is nog net voor het gebruikelijke hoogseizoen. Dat begint meestal eind april. In augustus is het doorgaans rustiger door vakanties, maar ik denk die maand ook volgend jaar drukker wordt. We hebben al een paar boekingen staan.”

Locaties Net als Heijmans verwacht Fonville dat het aantal aanvragen na de zomer verder toeneemt. Beiden kunnen de drukte nog goed aan. Het probleem bij prikken van een geschikte datum zit volgens hen vooral bij de beschikbaarheid van trouwlocaties en gemeenten. Jules Christis van Galerie de Hoeve en Domani in Venlo denkt dat ook dat mee zal vallen. “Geliefden kunnen tegenwoordig ook op veel plaatsen buiten het gemeentekantoor trouwen”, zegt hij. “Ook bij ons kan dat. Locaties zijn er genoeg, trouwambtenaren zullen het wel druk krijgen, denk ik.”

Zondag Christis heeft vrijdagavond in zowel Galerie de Hoeve als Domani een bruiloft, de eerste sinds lange tijd. “Heerlijk. Wel in aangepaste vorm, maar lekker dat het weer mag.” Vóór corona had hij gemiddeld drie bruiloften per week. Snel gerekend zijn er bij hem zo’n 35 bruiloften niet doorgegaan afgelopen maanden. “De meeste zijn verzet naar volgend jaar. Maar we hebben ook al veel nieuwe aanvragen gekregen. Dat heeft me wel verrast.” Door de combinatie van verzette en nieuwe bruiloften zijn de vrijdagen en zaterdagen in mei en juni volgend jaar bijna allemaal al bezet. Christis: “Dat zijn traditioneel de populairste dagen. Maar op andere dagen en in andere maanden is nog veel mogelijk. Waarom zou je niet op zondag trouwen? Er is nog ruimte genoeg, er valt altijd wel een mouw aan te passen.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg