Kunstenaar Evert Thielen gekozen tot Venlonaer van ’t Jaor

Evert Thielen in het Limburgs Museum. © Laurens Eggen

Kunstenaar Evert Thielen is uitgeroepen tot Venlonaer van ’t Jaor 2019. Het was geen moeilijke keus voor de stichting die de eretitel jaarlijks toekent. „Eigenlijk konden we niet om hem heen”.

Redactie

De tentoonstelling ‘50 jaar Thielen – De ogen van de meester’ trok vorig jaar meer dan honderdduizend bezoekers naar het Limburgs Museum. Evert Thielen (66), geboren in Venlo, vierde met deze overzichtsexpositie zijn kunstenaarsjubileum. Volgens Toine Hazenbosch, voorzitter van de stichting Venlonaer van ‘t Jaor, had de drukbezochte expositie een ongelofelijke impact op de stad. Hij noemde de uitverkiezing daarom meer dan terecht. „We konden eigenlijk niet om hem heen. Ook omdat nooit eerder zoveel werk van alleen zijn hand te zien was in één tentoonstelling. Zeer bijzonder dat dit hier in Venlo heeft plaatsgevonden. Het toont de liefde die Evert Thielen nog altijd heeft voor de stad waar zijn wortels liggen.” Het succes van de tentoonstelling was ook buiten het museum merkbaar. Bezoekers, die veelal van ver kwamen, gingen ook de binnenstad in om te winkelen, te eten en bleven vaak zelfs overnachten.

Evert Thielen (66) verliet zijn geboortestad al op jonge leeftijd om te gaan studeren aan de kunstacademie in Den Haag. Hij woont al jarenlang in Brugge, maar voelt zich nog altijd verbonden met Venlo. Tussen februari en juni 2019 bezochten ruim 110.000 mensen de tentoonstelling in het Limburgs Museum.

De bekendmaking van de Venlonaer van ’t Jaor was oorspronkelijk gepland in het voorjaar, maar werd vanwege de coronaperikelen uitgesteld. De huldiging van Evert Thielen vindt onder voorbehoud plaats op 17 september.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal