Akwasi vindt dat racismedebat te veel over hem gaat: ‘Niemand hoeft bang voor me te zijn’

Akwasi. © ANP

Rapper Akwasi vindt dat het de afgelopen maand te veel over hem ging binnen de discussie over racisme. Daarnaast herkent hij zich niet in het beeld dat hij van zichzelf zag in de media. ,,Als je de vele koppen leest, zou je bang voor me moeten zijn, maar er is niets om bang voor te zijn.”

Leon van Wijk

Dat zegt hij zondag tegen BuzzE. De rapper kwam afgelopen maand volop in het nieuws na zijn toespraak op de Dam tijdens een protest tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd. Daar zei hij onder meer: ,,Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk in zijn gezicht.’’

De speech kwam hem op bedreigingen en aangiftes te staan. Critici namen aanstoot aan de volgens hen agressieve woorden, die Akwasi verdedigde als beeldspraak. Vervolgens kwam hij nog in de media nadat Johan Derksen hem in Veronica Inside had vergeleken met Zwarte Piet, het begin van enorme onrust rond dat programma.

Het ging te veel over hem, vindt Akwasi. ,,Mijn naam wordt genoemd, maar het gaat niet over mij’’, zegt hij. ,,Het gaat allang niet meer over mij, maar over de staat van het land. Op het moment dat mensen een manier hebben gevonden om het over mij te hebben, zie je eigenlijk al dat het veel te lang over mij gaat.”

Kantelpunt

De 32-jarige muzikant merkt wel dat er een kantelpunt is bereikt in het racismedebat. ,,Je ziet dat bepaalde dingen gewoon niet meer kunnen. Dat is waarom vorige maand zo’n heftige maand was voor veel mensen.”

Inhoudelijk wil Akwasi niets kwijt over de ophef, maar hij trekt zich die niet persoonlijk aan. ,,Als ik een spreekwoord zou kunnen noemen als het gaat over vorige maand, zou ik zeggen: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.’’

,,Ik ben verder oké”, benadrukt hij. ,,Ik heb geen burn-out en ik ben niet boos, op niemand. Ik ben geen gewelddadig type en ik heb geen strafblad. Als je de vele koppen leest, zou je bang voor me moeten zijn, maar er is niets om bang voor te zijn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal