Bottas wint krankzinnige race, Hamilton vierde door tijdstraf

© AFP

Voor één man waren ze bang bij Mercedes: Max Verstappen. Maar toen de Limburger zondag al heel vroeg in de GP van Oostenrijk moest afhaken, was het meeste gevaar wel geweken. Valtteri Bottas won eenvoudig en een één-tweetje leek in de maak. Tot een hectische slotfase nog roet in het eten gooide voor Lewis Hamilton, die zijn podiumplaats verloor door een tijdstraf. Charles Leclerc rukte op naar P2, Lando Norris schoof naar de derde plek.

Arjan Schouten

Met zeven maanden vertraging marcheerde Mercedes zo weer machtig het nieuwe Formule 1-kampioenschap in. De dominante factor van de laatste jaren leek meteen op weg naar de perfecte score bij de eerste afspraak in het Oostenrijkse Spielberg. Pole, zege en de WK-leiding voor Valtteri Bottas, die zijn achtste Grand Prix won.

Lees ook: Max Verstappen valt vanwege mechanische pech uit bij GP van Oostenrijk

Maar zijn podiumplaats moest Lewis Hamilton na de finish inleveren vanwege een tijdstraf, opgelopen bij een mislukte inhaalactie van Alexander Albon. Vijf tellen kreeg de zesvoudig wereldkampioen aan zijn broek. En die tellen deden na een hectische slotfase waarin het veld tot twee keer toe weer in elkaar schoof, bijzonder veel pijn. Charles Leclerc (tweede) en Lando Norris (derde) kwamen over hem heen, Hamilton werd pas geklasseerd als vierde. Het bijzondere verdict van een hele hectisch openingsrace in Oostenrijk.