Dodental bij protesten na moord op Ethiopische zanger naar 156

Videostill van het moment dat de kist waarin het lichaam van de vermoorde Ethiopische zanger Hachalu Hundessa ligt in het graf wordt gehesen. © AP

Het aantal doden bij protesten in Ethiopië na de moord op een populaire zanger is gestegen van aanvankelijk 80 naar 156. Dat bevestigt een hoge regionale veiligheidsfunctionaris zondag.

Redactie

De protesten volgden op de moord op muzikant Haacaaluu Hundeessa op maandagavond en verspreidden zich van Addis Abeba naar de omliggende regio Oromia.

Jibril Mohammed, hoofd van het Veiligheids- en Vredesbureau van Oromia, zegt dat alle 156 zijn omgekomen in de regio Oromia, waar de protesten het hevigst waren. Volgens hem kan het aantal doden nog stijgen vanwege de vele gewonden die in ziekenhuizen liggen. Ongeveer 145 van de slachtoffers zijn burgers, terwijl 11 van hen beveiligers waren, voegde hij toe.

Op scherp

De moord op Hundeessa heeft de etnische verhoudingen in Ethiopië op scherp gezet. Hundeessa behoorde tot het Oromo-volk, de omvangrijkste etnische groep van het land die tot voor kort van de macht was uitgesloten. Gefrustreerde Oromo-jongeren zien de moord op de zanger als een aanval op hun bevolkingsgroep.

Haacaaluu Hundeessa kreeg bekendheid als protestzanger en politiek gevangene in de golf van protesten tegen de vorige regering.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal