Mysterie rond Italiaanse gletsjer: ijs kleurt plotseling roze

De Presena-gletsjer bij Pellizzano in de provincie Trente. © AFP

Wetenschappers onderzoeken de mysterieuze roze kleur van ijs van een gletsjer in de Italiaanse Alpen. De kleur wordt waarschijnlijk veroorzaakt door algen die de effecten van klimaatverandering zouden versnellen.

Redactie

De herkomst van de algen op de Presena-gletsjer is nog onduidelijk maar de roze kleur wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de algensoort Ancylonema nordenskioeldii. ,,De alg is niet gevaarlijk. Het is een natuurverschijnsel dat zich in het voorjaar en de zomer voordoet op de gemiddelde breedtegraden maar ook aan de polen”, verklaarde wetenschapper Biagio di Maio van het National Research Centrum tegenover persbureau AFP.

De bewuste algensoort is ook aanwezig op Groenland, in een gebied waar het ijs smelt. IJs reflecteert normaal gesproken meer dan 80 procent van het zonlicht in de atmosfeer maar de algen maken het ijs donkerder waardoor het meer warmte opneemt en sneller smelt. Door dat snellere smelten verschijnen steeds meer algen, wat een roze tint geeft aan de gletsjer op de 2.818 meter hoge Gavia-pas.

,,Wandelaars en skiliften kunnen eveneens effect hebben op algen. Daarnaast proberen we ook het effect van andere fenomenen op de opwarming van de aarde te meten dan die welke door de mens worden veroorzaakt”, zegt de onderzoeker.

© AFP

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal