Protesterende boeren opnieuw de wegen op in verschillende delen van Nederland

Print
Protesterende boeren opnieuw de wegen op in verschillende delen van Nederland

Afbeelding: ANP

Boze boeren zijn zondag in verschillende delen van Nederland de weg opgegaan om te protesteren.

In Limburg was er ook een protestactie. Met hun tractoren blokkeerden de boeren de op- en afritten van de A2 bij Ittervoort. Rond half elf was de actie afgelopen.

Vrijdagavond laat werd er ook al een blokkade opgeworpen op de A2 bij Ittervoort. Ongeveer anderhalf uur ondervond het verkeer er hinder van. Het ging om een groep van tussen de tien en 25 agrariërs die in opstand kwamen.

Vierde avond op rij

In het noorden van Nederland gingen boeren zondagavond voor de vierde avond op rij op pad om te protesteren. Ze blokkeerden de A32 bij Heerenveen in beide richtingen en het distributiecentrum van Coop in Gieten. Ook zijn enkele tientallen tractoren het centrum van Groningen binnengereden.

En in Gelderland voerden ongeveer tweehonderd boeren met hun tractoren en andere landbouwvoertuigen actie bij het distributiecentrum van Aldi in Groenlo.

Vele boeren vertrokken aan het begin van de avond onder meer uit Hoogezand, Winschoten, Niezijl, maar ook Sleen en andere plaatsen in Drenthe. Een groot deel van hen verzamelde zich bij een boerderij in Tweede Exloermond en vertrok toen in een lange stoet naar het distributiecentrum van Coop in Gieten. Een andere groep reed naar het centrum van Groningen en posteerde zich voor het station.

Lage prijzen

De boeren kwamen donderdagavond voor het eerst in actie, toen er in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over het aanpassen van veevoer om stikstof te verminderen. Sindsdien zijn ze elke dag met de trekkers op pad. Hun acties richten zich vooral op snelwegen en distributiecentra. De boeren protesteren bij distributiecentra tegen de lage prijzen van de supermarkten, waardoor ze zich uitgeknepen voelen.

Hun andere acties zijn gericht tegen het voorstel minder eiwit in veevoer te doen, omdat juist het eiwit extra stikstof in de mest veroorzaakt. Volgens de boeren komt daardoor de gezondheid van hun dieren in gevaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen