RISICO

Experts waarschuwen: te weinig aandacht voor ventilatie

Print
Experts waarschuwen: te weinig aandacht voor ventilatie

Afbeelding: Getty Images

Het weer toelaten van grote aantallen mensen bij bijeenkomsten binnen, zónder expliciete aandacht voor ventilatie, levert een groot risico op voor nieuwe coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwen binnenklimaatdeskundigen.

Een brede groep experts op het gebied van binnenklimaat vindt het onbegrijpelijk dat de overheid niet het zekere voor het onzekere neemt. Ze stellen ook dat de controle op de geldende voorschriften ernstig tekortschiet.

Lees ook: Ventilatie vaak door gebrek aan controles niet altijd coronaproof

De deskundigen maken zich grote zorgen over de manier waarop het kabinet de coronamaatregelen heeft versoepeld. Voor bijeenkomsten binnen geldt sinds 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer. Mensen moeten wel 1,5 meter afstand houden en het RIVM adviseert gebouweigenaren om zich aan de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit te houden.

Toch krijgt ventilatie in de overheidscommunicatie geen prominente rol. Experts betreuren dat ten zeerste, blijkt uit een rondgang van het AD. „Op andere gebieden wordt wel gekozen voor better safe than sorry’’, zegt Francisco Franchimon, een wetenschapper die gespecialiseerd is in de relatie tussen volksgezondheid en binnenklimaat. „Waarom hier dan niet?” Hij krijgt bijval van Philo Bluyssen, hoogleraar indoor environment aan de TU Delft en binnenklimaatexpert Atze Boerstra. „Mensen actief aansporen zoveel als mogelijk te ventileren, wat kan daar op tegen zijn? Wie weet hoeveel besmettingen je daarmee voorkomt”, stelt Boerstra.

Bluyssen, Boerstra en Franchimon schreven samen met 236 andere internationale wetenschappers een brandbrief aan wereldgezondheidsorganisatie WHO. De boodschap: neem de verspreiding van het coronavirus via aerosolen nu eindelijk eens serieus. De WHO, het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) stellen zich nog altijd op de lijn dat de rol van die piepkleine zwevende druppeltjes bij coronabesmettingen niet duidelijk is, in tegenstelling tot de grotere druppels die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. Maar steeds meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat aerosolen wél voor veel besmettingen zorgen, vooral als ruimtes niet goed geventileerd zijn. Op plekken waar veel mensen aanwezig zijn zou dat kunnen leiden tot superspreader evenementen, waarbij één coronapatiënt tot wel tientallen anderen besmet. Het RIVM stelt zich op het standpunt dat de ventilatie-eisen pas worden opgeschroefd als er meer wetenschappelijk bewijs komt. Met de herfst op komst is dat riskant, stellen experts. Dan gaan mensen massaal naar binnen. De tijd die ons tot dan nog rest, zou gebruikt moeten worden om de staat van de ventilatie goed in kaart te brengen en eventueel te verbeteren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen