Amsterdam

Moederconcern SNS rekent op aanzienlijk lagere winst door crisis

Print
Moederconcern SNS rekent op aanzienlijk lagere winst door crisis

Afbeelding: ANP

De Volksbank rekent dit jaar op een aanzienlijk lagere winst als gevolg van de coronacrisis.

Het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank verwacht dat rente-inkomsten lager zullen zijn, terwijl de operationele kosten wat hoger zullen uitvallen. Verder beloven de macro-economische vooruitzichten niet veel goeds.

Het concern noemde geen bedragen, maar zei wel 40 miljoen euro extra opzij te zetten. Verder zegt de Volksbank de kredietvoorzieningen verder zullen worden aangepast als daar reden voor is. Dat zal gebeuren als sprake is van een nog sterkere economische krimp, oplopende werkloosheid en ontwikkelingen rond huizenprijzen daar aanleiding toe geven.

Krimp

Vooralsnog houdt de Volksbank rekening met een economische krimp dit jaar van 5 tot 6 procent. Volgend jaar zal sprake zijn van een herstel tot 3 procent. In 2021 zal de werkloosheid zijn opgelopen tot 6 procent. is de verwachting. Verder rekent het concern erop dat huizenprijzen dit jaar fractioneel zullen stijgen, en volgend jaar 1 tot 2 procent zullen dalen.

Volgens de Volksbank is de impact van de coronapandemie en de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen op de renteopbrengsten en operationele lasten vooralsnog beperkt. De bank had eerder al te kennen gegeven dit jaar rekening te houden met een daling van de rente-inkomsten als gevolg van de huidige lage rentestanden. Doordat relatief veel huizenbezitters hun hypotheken vervroegd aflosten, werd deze daling grotendeels gecompenseerd.

Klanten

Om klanten door de crisis te helpen heeft de Volksbank een aantal maatregelen paraat, zoals een betaalpauze van zes maanden voor hypotheekklanten die in de problemen zijn gekomen. Eind mei hadden 1640 klanten van deze regeling gebruikgemaakt. Dat is minder dan 1 procent van de hypotheekklanten van de Volksbank.

Voor zakelijke klanten bestaat eveneens de mogelijkheid van een betaalpauze van maximaal zes maanden. Eind mei hadden 232 klanten hiervan gebruikgemaakt. Ook kunnen mkb-klanten, onder bepaalde voorwaarden, de limiet van hun bestaand zakelijk krediet verhogen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen