Componist Ennio Morricone op 91-jarige leeftijd overleden na val

Print
Componist Ennio Morricone op 91-jarige leeftijd overleden na val

Ennio Morricone Afbeelding: EPA

De Italiaanse componist Ennio Morricone, bekend van de soundtracks van The Good, the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West, is op 91-jarige leeftijd overleden. De Italiaanse componist overleed in een ziekenhuis in Rome aan de gevolgen van een val, schrijven Italiaanse kranten.

De befaamde componist zou enkele dagen geleden ten val gekomen zijn en daarbij zijn dijbeen gebroken hebben. Vannacht overleed hij in het ziekenhuis.

Morricone werd geboren in Rome op 10 november 1928. Al op 6-jarige leeftijd begon hij met het componeren van muziek, maar het zou nog tot 1961 duren voordat hij z’n eerste soundtrack schreef, voor de film Il Federale. Het bekendst is hij van z’n samenwerking met regisseur Sergio Leone. Morricone verzorgde de soundtrack van de films For a fistful of dollars, For a few dollars more, The Good, the Bad and the Ugly, Once Upon a Time in the West, Down the Head, en Once Upon a Time in America.

Invloedrijkste componist

Morricone componeerde in zijn carrière meer dan 500 soundtracks voor films en televisie, van horror tot comedy. Sommige van zijn melodieën zijn bekender dan de films waarvoor hij die schreef. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste componisten van zijn generatie. Morricone won in zijn carrière tientallen prijzen: Grammy Awards, Golden Globes en Bafta’s. In 2007 kreeg hij een Academy Honorary Award.

Vorig jaar gaf de toen 90-jarige Morricone nog aan dat hij geen zin meer had in soundtracks. Naar eigen zeggen dirigeerde hij liever concerten dan nog filmmuziek te schrijven. ,,Vroeger gaf men geld uit aan de filmmuziek, nu wil men met synthesizers en amateurs besparen op de muziek”, sneerde hij. De enige uitzondering die hij toen nog wilde maken, was voor zijn landgenoot Giuseppe Tornatore.

Morricone trad in 2015 nog op in een uitverkocht Ziggo Dome.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen