‘Door de coronacrisis ben ik met een warmere blik naar ons land gaan kijken’

© De Limburger

We hadden laatst een bescheiden feestje in mijn tuin met een deel van het voetbalteam van jongste zoon. Om te vieren dat het seizoen erop zit.

Marlous Flier

Er waren bedankjes voor de coaches (bierpakketjes), binnen draaiden de airfryers op volle toeren voor de broodjes kroket en frikadel. De knakworstjes pruttelden op de inductieplaat. De mannen zaten aan één kant van de tafel en keken met een schuin oog Formule 1. Het gesprek bij de vrouwen ging over afgelaste communiefeestjes en de vakantieplannen voor de aanstaande zomerperiode, of het gebrek daaraan.

Toen ik als gastvrouw een kort moment van bezinning had tussen het aanslepen van flesjes bier door, dacht ik na over het typisch Nederlandse gehalte van dit tafereel. De middag was één groot cliché, maar ontzettend gezellig. Zo’n echt Nederlands woord trouwens dat in geen enkele andere taal voorkomt. Ik genoot van de kneuterigheid waarmee de hele setting doorspekt was.

Door de coronacrisis ben ik met een warmere blik naar ons land, onze eigenaardigheden en gewoontes gaan kijken. We hebben het hier eigenlijk best fijn en goed met elkaar. Is het erg, dat we zijn teruggeworpen op onze eigen omgeving, dat exotische vakanties er even niet in zitten? Veel mensen blijven deze zomer in eigen land, of thuis. Ik hoor daar niemand over klagen. We maken er het beste van. Deze rare tijd draagt er hopelijk aan bij dat we ons land meer gaan omarmen en waarderen. Inclusief al die gekke en maffe clichés. Het zomernummer van L-magazine gaat over ons kikkerlandje en al dat moois dat we er deze zomer in kunnen gaan (her)ontdekken.

Geniet ervan en tot in augustus!

(L-magazine gaat met zomerstop. Het volgende exemplaar verschijnt op 22 augustus bij De Limburger of De Limburger digitaal)

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal