90 seconden: Zo werkt het nieuwe pensioenstelsel

Print

90 seconden: Zo werkt het nieuwe pensioenstelsel. Video: De Limburger

Tien jaar lang is erover onderhandeld en nu is het zover. Er is een akkoord over een nieuw pensioenstelsel. In 90 seconden laten we je zien hoe dit nieuwe systeem werkt. Daarvoor is het ook handig om te weten hoe het er nu uitziet.

Eigenlijk is het vrij simpel. We betalen elke maand premie voor een pensioenregeling, die meestal door een pensioenfonds wordt uitgevoerd. Als je een vaste baan hebt, gaat dat vanzelf en betaalt de baas mee. De pensioenpremie wordt ingehouden op je maandsalaris. Zo werk je één dag in de week eigenlijk voor je pensioen.

Je krijgt zo aanspraak op een pensioenuitkering. Als je met pensioen gaat, krijg je dit aanvullende pensioen (bovenop de AOW) zo lang als je leeft. Prima deal, want dankzij de beleggingsresultaten krijg je uiteindelijk voor elke ingelegde euro ongeveer twee à drie keer zoveel terug. Na 40 jaar zou je ongeveer 70 procent van je gemiddelde verdiende salaris aan pensioen moeten krijgen.

Meebewegen

In het nieuwe pensioenstelsel krijg je geen aanspraak meer, maar wordt een deel van de totale pensioenpot voor jou gereserveerd. Dat pensioengeld wordt belegd en gaat meebewegen met de economie. Draait de economie goed en leveren de beleggingen veel op, dan groeit jouw portie ook, maar als het tegenvalt gaat er wat vanaf. De verwachting is dat er vaker iets bij zal komen dan vanaf zal gaan, zodat je uiteindelijk een hoger pensioen overhoudt dan in het huidige systeem.

Pluspunt

Nog een pluspunt: hoe jonger je bent, des te risicovoller je pensioengeld straks belegd wordt. Loop je tegen een tegenvaller aan, dan heb je nog tientallen jaren de om die dip weer goed te maken. Komt je pensioendatum dichterbij? Dan wordt je pensioengeld minder risicovol belegd.

Buffer

Kortom: er wordt dus geen pensioenuitkering meer beloofd, maar je kunt volgen hoe jouw potje pensioengeld door de jaren heen op en neer gaat en welke uitkering daar naar verwachting straks uitrolt. Heb jij even pech als je met pensioen gaat terwijl het crisis is? Nou, daar is iets op bedacht. Er komt een buffer om ‘slechte jaren’ op te vangen en grote uitschieters te dempen.