Drie jaar cel geëist tegen oud SS-kampbewaker

Print
Drie jaar cel geëist tegen oud SS-kampbewaker

Bruno Dey wordt de rechtszaal binnengereden. Afbeelding: Reuters

Het Openbaar Ministerie (OM) in Hamburg heeft een celstraf van drie jaar geëist tegen een voormalig bewaker van een Duits concentratiekamp bij het huidige Gdansk.

Bruno Dey (93) wist volgens de aanklager wat er gebeurde, maar deed niets en is daarom medeplichtig aan de moord op minstens 5230 gevangenen.

Bruno Dey vervulde zijn dienstplicht in concentratiekamp Stutt­hof bij Danzig, destijds onderdeel van het Duitse Rijk. De nazi’s vermoordden er in de Tweede Wereldoorlog 65.000 gevangenen, vooral Joden en politieke tegenstanders. Dey werkte er van 9 augustus 1944 tot 26 april 1945 als bewaker.

De verdachte had volgens het OM moeten beseffen dat hij onrecht beging, maar uit niets blijkt dat Dey vocht tegen dat innerlijke conflict. „In een moordmachine zoals het concentratiekamp Stutthof is wegkijken niet voldoende”, zei de aanklager in zijn pleidooi. De Duitser uit Obersommerkau (het huidige Zabrsko Górne in Polen) staat terecht voor de jeugdrechter, omdat hij 17 jaar was toen hij aan de slag ging in Stutthof. Dey stond zeven dagen per week in diensten van tien tot twaalf uur met een geweer op een wachttoren om te voorkomen dat gevangenen ontsnapten of in opstand kwamen.

Dey geeft toe dat hij ‘uitgemergelde, kaalgeschoren en lijdende mensen’ zag die door SS’ers in een ruimte werden geduwd, wat hem naar eigen zeggen pijn deed. Daarna hoorde hij geschreeuw en gerommel. Vervolgens werd het stil. Hij zag niemand naar buiten komen. Later vernam hij dat het een gaskamer was en dat de lijken in het enkele meters verderop gelegen crematorium werden verbrand. Maar dat maakt hem niet medeplichtig aan moord, vindt de voormalige kampbewaker. Dat hij werd ingedeeld bij de eerste compagnie van de SS-doodskopeenheden, was volgens hem te wijten aan zijn hartaandoening. Daardoor was hij nergens anders geschikt voor. Hij hield zich naar eigen zeggen ook altijd ver van het nationaalsocialisme.

Het is mogelijk een van de laatste processen tegen ‘nazimisdadigers’. Op de lijst van het centraal bureau van de Duitse gerechtelijke diensten voor onderzoek van nazimisdaden staan weliswaar nog zo’n twintig verdachten, maar of ze ooit voor de rechter komen, is de vraag. Het zijn mensen van de dag, net als de weinige getuigen die nog leven.

De rechtbank doet op 23 juli uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen