Nibud: Ex-student met studieschuld moet meer hypotheek krijgen

Print
Nibud: Ex-student met studieschuld moet meer hypotheek krijgen

Studenten demonstreerden eerder tegen de voorgenomen verhoging van de rente op studieleningen. Afbeelding: ANP

Een studieschuld zou iets minder zwaar mee moeten wegen bij het aanvragen van een hypotheek. Dat staat in een advies van het Nibud dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Mensen met een studieschuld kunnen zo een hypotheek afsluiten die enkele duizenden euro’s hoger ligt dan nu het geval is. Voor een studieschuld van 10.000 euro betekent het dat een ex-student ongeveer 3000 euro meer hypotheek kan krijgen dan nu (bij de huidige rentestanden op hypotheken).

Volgens het Nibud weegt een studieschuld door de lage rente relatief zwaar op de hypotheek. ,,Ook al wordt de studieschuld na verloop van tijd lager, het maandelijkse aflosbedrag blijft hetzelfde. Dit bedrag is immers zodanig dat de schuld in 15 jaar (oude stelsel) of 35 jaar (nieuwe stelsel) zal zijn afbetaald. Als je extra aflost, kun je wel een herrekening laten doen”, aldus het Nibud.

Registratie bij BKR is volgens het instituut niet nodig. Volgens het instituut staat de schuld bij DUO geregistreerd en kunnen hypotheekverstrekkers die gegevens met medewerking van de ex-student opvragen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen