Amsterdam

Renewi voelt minder pijn van coronacrisis dan verwacht

© ANP

Afvalverwerker Renewi heeft iets minder last van de coronacrisis dan waar het bedrijf eerder rekening mee had gehouden.

ANP

Het bedrijf stelt in een kwartaalupdate dat de virusperikelen voor een kostenpost van 12 miljoen euro zorgen. Er werd rekening gehouden met 20 miljoen euro.

Renewi zegt dat de hoeveelheid afval in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar tot en met juni in Nederland 6 procent lager lag dan een jaar eerder. Meer grofvuil en bouwafval compenseerden de mindere volumes van afval in rolcontainers. Bij die laatste groep trad volgens Renewi gedurende het kwartaal zichtbaar verbetering op. Deze volumes lagen in april nog 30 procent lager dan een jaar eerder. In juni was dat 15 procent.

Herstel

Eenzelfde beeld geldt voor Renewi in België. Hier viel de hoeveelheid afval in april een derde lager uit. Dit was in juni nog min 21 procent. Het verdere herstel valt volgens Renewi samen met het afbouwen van lockdownmaatregelen en dan met name in specifieke sectoren als de horeca. Ook de snelheid en de omvang van het economisch herstel speelt een rol volgens het bedrijf.

Om de impact van de crisis te verzachten bracht Renewi de kosten omlaag. Het bedrijf realiseerde 10 miljoen euro aan ‘snelle’ kostenbesparingen. Het bedrijf greep al in de flexibele schil in en sneed in bonussen. Ook dividendbetalingen werden opgeschort. Het plan om in het lopende boekjaar meer dan 60 miljoen euro te besparen blijft in stand. Dat wil het bedrijf bereiken via verdere digitalisering en het optimaliseren van processen. Ook worden uitgaven uitgesteld.

Steunmaatregelen

Renewi heeft per 30 juni een nettoschuld van 413 miljoen euro. Dat was eind maart nog 457 miljoen euro. Het bedrijf kreeg onder meer 50 miljoen euro uit steunmaatregelen om door de crisis te komen, zoals uitgestelde belastingverplichtingen. Renewi zelf noemt de prestatie in het kwartaal nagenoeg kasneutraal.

De prestatie voor het hele jaar blijft volgens Renewi afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona en het versoepelen of opheffen van maatregelen. Het bedrijf is attent op ontwikkelingen in sectoren die doorgaans later gebukt gaan onder de problemen, zoals de bouw. Ook staat het bedrijf gereed voor verdere ingrepen, mocht dat nodig zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal