113 Zelfmoordpreventie nu ook bereikbaar op telefoonnummer 113

Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is nu ook bereikbaar via de telefoonnummer 113 en het gratis nummer 0800-0113. De stichting was al langer bezig om het nummer te bemachtigen voor de hulplijn.

Redactie

In september vorig jaar maakte een meisje uit het Groningse stadje Winschoten een eind aan haar leven, nadat ze in opperste wanhoop drie keer de zelfmoordpreventie en -hulplijn 113 had gebeld. Het nummer bestond nog niet: mensen met suïcidale gedachten konden telefonisch alleen terecht via 0900-0113.

Na het tragische voorval besloot staatssecretaris Blokhuis dat de hulplijn snel een gemakkelijk te onthouden telefoonnummer moest krijgen. Dat was ook de wens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, maar het toekennen bleek lastig omdat 11-nummerreeksen tot op Europees niveau gecommuniceerd moeten worden.

De hulplijn blijft ook bereikbaar via het oude nummer 0900-0113 (alleen eigen gesprekskosten) en het chatkanaal op 113.nl, waar ongeveer zeventig procent van de preventie- en hulpvragen terechtkomt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal