Politie ontdekt onderwereldgevangenis met speciale martelkamer in zeecontainers

De politie heeft eind juni een speciale ‘onderwereldgevangenis’ aangetroffen in zeven zeecontainers in het Brabantse Wouwse Plantage. Een van die containers deed dienst als een martelkamer. De politie stuitte op deze ‘EBI voor de onderwereld’ doordat het door een politiehack mee kon lezen via de versleutelde chatdienst Encro. Zes mannen zijn door de politie aangehouden.

Yelle Tieleman

Vorige week liet de politie tijdens een persconferentie over het kraken van Encro al doorschemeren dat het soms bijzonder schokkende zaken aantrof. Nu blijkt waarom, in de woorden van de recherchechef Andy Kraag, zelfs de meest ervaren rechercheurs soms niet anders konden dan hun wenkbrauwen fronsen. Zes zeecontainers die dienst deden als cel, waar gevangenen werden vastgehouden.

Lees ook: Politie en justitie kraken chatdienst gebruikt door criminelen: miljoenen berichten live meegelezen

Een container was geprepareerd als martelkamer, compleet met een tandartsstoel waarin de gevangene kon worden vastgezet. In die container stuitte de politie op een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken. Die laatsten konden over het hoofd van het slachtoffer worden getrokken.

© OM

Goed voorbereid

Het onderzoek van de politie startte in april, toen de recherche haar ogen liet vallen op een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. ,,Hij leidde een bestaan onder de radar, maar uit ons financieel onderzoek bleek dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had. Toen we onze aandacht op die loods richtten, kregen we via onderzoek 26Lemont inzage in belangrijke chatcontacten van de verdachte via een telefoon van Encrochat”, zegt Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid.

Rechercheurs die live meelazen in Encrochat focusten ook op berichten over de Brabantse containers. Daarin werd gesproken over ontvoeringen en het martelen van slachtoffers. ,,Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen, maar die hond is spoorloos”, werd er bijvoorbeeld gestuurd. De loods werd de ‘ebi’ genoemd, naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De acties van de groepering werden volgens de politie goed voorbereid. Er waren ‘OT’s’ (observatieteams) en er werd gezorgd voor wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten.

© OM

‘Alle alarmbellen gingen af’

Recherchechef Andy Kraag zegt dat toen de recherche doorkreeg wat de bedoeling was van de loods, alle alarmbellen afgingen. ,,De mate van geweld die men wilde gebruiken, de termen die voorbij kwamen in de chats. Het was echt ontluisterend. Mijn rechercheurs, zelfs de mensen die al veertig jaar in het vak zitten, zeiden dat ze zoiets nog nooit hadden meegemaakt.” Dat met behulp van de Encro-hack de politie de criminelen steeds voor kon zijn noemt Kraag cruciaal. ,,We waren ze echt steeds een stap voor. Door tijdig in te grijpen hebben we echt hele vreselijke dingen weten te voorkomen.”

© OM

Slachtoffers werden gewaarschuwd

Toen het de politie duidelijk werd wat zich mogelijk ging afspelen in die zeecontainers, die nog niet volledig in gereedheid waren, werden de containers door de politie onder observatie genomen. Daaruit bleek dat de cellen waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. ,,We hebben de cellen ‘technisch onder controle gezet’, zegt Kraag. ,,Zo konden we zien wat er gebeurde.” In de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht. Verder stond er alleen een chemisch toilet. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

Uit de observaties kwam ook naar voren dat een tweede loods, in de nabijheid van Rotterdam, moest dienen als uitvalsbasis. De politie vond hier snelle auto’s, wapens en kogelwerende vesten. In de Rotterdamse loods trof de politie zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47 aan. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens in beslag genomen. Bij een verdachte werd bovendien 24 kilo MDMA gevonden. Verschillende verdachten werden bij beide loodsen gezien. De slachtoffers, volgens de politie allemaal actief in het criminele circuit, werden door de politie tijdig gewaarschuwd.

Zes mannen aangehouden

Op het moment dat de loodsen bijna klaar voor gebruik waren, greep de politie in. Op dertien locaties deed de politie invallen en in totaal werden zes mannen aangehouden. De zes, afkomstig uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond, zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

Burgemeester Han van Midden van Roosendaal wil maatregelen nemen om de openbare orde en veiligheid in Wouwse Plantage te herstellen. ,,Zoiets is natuurlijk onvoorstelbaar’’, zegt hij in reactie.

Van Midden leeft mee met de mensen in de buurt waar ‘criminelen zó dicht in de buurt komen’. Daarom is hij benieuwd naar de uitkomsten van de politie- en justitieonderzoeken. ,,Zodat ik - als burgemeester - de bestuurlijke maatregelen kan nemen, die hier nodig zijn om de openbare orde en veiligheid in de buurt te herstellen.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal