Van nul tot nu

Hier rust Onze Lieve Vrouw van Rust

Hier rust Onze Lieve Vrouw van Rust. © Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Ingeklemd tussen snelweg A2, Kanaal Wessem-Nederweert, de spoorlijn Weert-Roermond en de Roermondseweg, ligt in een bosrijke omgeving de Nederweerter buurtschap Mildert. Een handvol boerderijen, buitenhuizen en een pittoreske kapel vormen daar nog altijd een oase van rust. Ooit lag hier in de buurt de gemeentelijke executieplaats, waar ter dood veroordeelden werden opgehangen, verbrand of gevierendeeld.

Alfons Bruekers

Niet alleen bij publieke terechtstellingen ging het er op de Mildert ruw aan toe. De bewoners van de boerderijen van de Mildert waren vroeger bovengemiddeld blootgesteld aan de gevolgen van oorlog en geweld. Want in tegenstelling tot andere buurtschappen beschikte de Mildert niet over een eigen omgrachte en omwalde vluchtschans waar men in tijden van oorlog of doortrekkende bendes met have en goed naar toe kon vluchten. Zo’n verschansingen waren er wel bijvoorbeeld in Ell, Leveroy en in de gehuchten bij Nederweert. Het ontbreken van zo’n vluchtlocatie leidde vaak tot schrijnende situaties, zoals bijvoorbeeld een incident in de nacht van 26 op 27 maart 1726. De aan lager wal geraakte gebroeders Werner en Heijn Roest, landjonkers en bendeleden die het kasteel Ensenbroeck in Kelpen-Oler bewoonden, hadden met twee handlangers huisvredebreuk gepleegd in de boerderij van Heijn Joosten (het huidige adres Milert 3). Toen het echtpaar des huizes hen met grote tegenzin een maaltijd voorzette en het brood sneed, waren de heren in woede ontstoken. Uit zuinigheid hadden de bewoners het brood namelijk te dun gesneden en daardoor raakten de ongewenste bezoekers geïrriteerd. Om zich te wreken stalen de ongenode gasten alle draagbare goederen uit de boerderij en transporteerden die van de Mildert naar hun kasteel Ensenbroeck, waar ze de buit onderling verdeelden. De familie Joosten bleef verbouwereerd achter in hun boerderij.

Drie keer niks

Dirck van de Port, een rijke vrijgezel uit Swartbroek, schonk in het jaar 1758 een groot rentedragend kapitaal aan de inwoners van de Mildert. Het was hem namelijk een doorn in het oog dat de inwoners zover verwijderd van hun parochiekerk in Leveroy woonden, dat zij op doordeweekse dagen niet naar de Heilige Mis konden. Hij wilde dat er met de rente van zijn schenking een kapel zou worden gebouwd, te wijden aan Onze Lieve Vrouw. Het was de bedoeling dat de naburen daar dan de rozenkrans konden bidden en niet over allerlei slechte wegen en voetpaden naar het verre Leveroy hoefden te lopen. Aldus geschiedde. In 1912 namen de bewoners van de Mildert het initiatief om de inmiddels bouwvallige kapel te vernieuwen. De pastoor van Leveroy vond het drie keer niks en werkte het initiatief op allerlei manieren tegen. Hij voorzag leegloop van de kerk in Leveroy en teruggang van de collecte-inkomsten. Tevergeefs, de nieuwe kapel op de Mildert kwam er toch. Tijdens de mobilisatie bij de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in 1939 deed de kapel enige tijd dienst als kerkje voor de daar in de buurt gelegerde Nederlandse militairen.

© Alfons Bruekers

Nachtmerries

Tot op de dag van vandaag wordt op deze plaats Onze Lieve Vrouw van Rust vereerd. Zoals haar naam al suggereert, wordt zij van oudsher vooral aangeroepen om tot rust te komen. Er werd vroeger vooral gebeden bij huilbaby’s en tegen zinderende hoofd- en tandpijn. Maar ook tegen nachtmerries en voor het onderdrukken van erotisch getinte dromen werd haar hulp ingeroepen. Voor alle vormen van ‘innerlijke rust’ dus eigenlijk. In de kapel op de Mildert worden nog steeds kaarsen gebrand. De locatie is niet zo beroemd als de gelijknamige bedevaartsplaats in Heppeneert bij Maaseik, maar toch. Omringd door het jachtige trein- en autoverkeer van de moderne tijd blijkt Onze Lieve Vrouw van Rust op de Mildert nog altijd in een menselijke behoefte te voorzien. Daar kan geen psychiater tegen op.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal