Rechtbank wil onderzoek naar ‘tbs-light’ voor Paul S.

Print
Rechtbank wil onderzoek naar ‘tbs-light’ voor Paul S.
Kerkrade / Eygelshoven -

De rechtbank wil laten onderzoeken of Paul S. in aanmerking komt voor ‘tbs-light’. De reclassering moet daarin aangeven of en onder welke voorwaarden zijn tbs kan worden beëindigd. De kliniek van S. vindt dat te vroeg en wil dat hij eerst zelfstandig gaat wonen.

De voor vier moorden veroordeelde Paul S. heeft in 2005 twintig jaar cel en tbs gekregen. In 2010 is hij van de gevangenis naar de tbs-kliniek overgeplaatst voor behandeling. Volgens psychiaters en psychologen in de Van Mesdagkliniek in Groningen verloopt zijn behandeling voorspoedig en is S. een voorbeeldpatiënt.

Lees ook: Wat wordt de volgende stap van viervoudig moordenaar Paul S.?

Terugval

Toch blijft langdurige ambulante behandeling noodzakelijk, vindt de kliniek. Zo kende S. een jaar geleden een emotionele terugval toen er teamfoto’s van het sociale café in Groningen waar hij werkte op sociale media verschenen en daar anonieme negatieve berichten onder werden gepost. De kliniek adviseerde daarom tbs-verlenging met twee jaar. Dat was ook de eis van het openbaar ministerie.

Cruciaal

Wel heeft de kliniek de minister verzocht om transmuraal verlof. Als dat wordt gehonoreerd, mag S. zelfstandig wonen onder begeleiding van de kliniek. Hij wordt dan blootgesteld aan nieuwe omstandigheden buiten de kliniek, een fase die volgens zijn behandelaars cruciaal is. Zo’n zelfde verzoek is vorig jaar afgewezen, omdat onderzocht moest worden of de oud-marinier aan PTSS lijdt. Dat is niet vastgesteld en nu ligt er een nieuw verzoek voor transmuraal verlof.

De rechtbank vindt dat de Kerkradenaar mogelijk al toe is aan een volgende stap op weg naar terugkeer in de samenleving: een beëindiging van tbs onder voorwaarden, ook wel tbs-light genoemd. Het openbaar ministerie krijgt de opdracht om de reclassering daar een advies over op te laten stellen. S.’ advocaat Abdel Ytsma had twee weken geleden op zitting verzocht om zo’n rapport.

Verlenging

Dat advies moet eind van dit jaar klaar zijn, als een nieuwe verlenging van de tbs weer wordt besproken. De rechtbank heeft nu bepaald dat die met één jaar wordt verlengd. Dat jaar is echter al voor de helft om, omdat de verlenging oorspronkelijk voor begin dit jaar stond gepland. De zitting kon toen niet doorgaan omdat niet alle rapporten klaar waren.

Lees ook: Advocaat Paul S. wil door geluidsprobleem nieuwe zitting

Alle deskundigen zijn het met elkaar eens dat de behandeling van S. succesvol is geweest. Ze noemen hem een voorbeeldpatiënt. Maar of zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis voldoende is verholpen, moet buiten de kliniek blijken. S. is zelf van mening dat hij zonder de kliniek kan wonen, met alleen toezicht door de reclassering.

Beeldverbinding

Ytsma had twee weken geleden om een nieuwe zitting gevraagd omdat S. de zaak via een beeldverbinding vanuit de kliniek volgde, maar daarbij niet alles kon verstaan. Dat verzoek heeft de rechtbank Roermond afgewezen. Paul S. heeft in juli 2003 zijn ex-vriendin, haar broer en ouders doodgeschoten. S. is een oud-marinier die vorig jaar ook op PTSS is onderzocht. Dat hebben gedragsexperts niet kunnen vaststellen.

Lees ook: Tbs-kliniek wil dat viervoudig moordenaar Paul S. zelfstandig gaat wonen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen