Frankfurt

Lufthansa verklaart 22.000 medewerkers boventallig

© EPA

De Duitse luchtvaartreus Lufthansa, die net als sectorgenoten gebukt gaat onder de coronacrisis, heeft 22.000 medewerkers boventallig verklaard.

ANP

Dat blijkt uit een nieuw pakket ingrepen om de kosten te drukken, dat dinsdag is gepresenteerd. Bij Lufthansa werken 138.000 mensen.

Het bedrijf zegt onder meer duizend banen op kantoor te schrappen. Verder zal het aantal managementposities binnen de onderneming met 20 procent worden teruggebracht.

Waar mogelijk wil Lufthansa het aantal banen laten krimpen zonder dat daarbij gedwongen ontslagen vallen. Zuiver rekenkundig gezien zegt het bedrijf dat het tijdens de crisis 22.000 fulltime banen teveel had binnen de groep. Momenteel wordt met verschillende vakbonden overleg gevoerd over de situatie.

Lufthansa ziet zich genoodzaakt in te grijpen om de onderneming door de crisis te loodsen. Eerder kondigde Lufthansa al aan de raad van bestuur in te krimpen. Bij dochterondernemingen worden nu soortgelijke stappen gezet. In eerste instantie wordt ingegrepen bij de vrachtdivisie, de opleidingstak en dienstverlener LSG Group die onder meer de catering aan boord van vliegtuigen verzorgt.

Eerder verzekerde het luchtvaartconcern zich van een reddingspakket van de Duitse staat van miljarden euro’s. Ook kreeg het concern toezeggingen voor steun in Zwitserland en Oostenrijk, waar het bedrijf ook actief is. De komende jaren zal Lufthansa de afgesloten leningen moeten terugbetalen. Dat zadelt het concern op met extra kosten. Besparingen zijn daarmee onvermijdelijk.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal