Frankfurt

Deutsche Bank bestraft voor falend toezicht op financiën zedendelinquent Epstein

Print
Deutsche Bank bestraft voor falend toezicht op financiën zedendelinquent Epstein

Jeffrey Epstein. Afbeelding: AFP

Deutsche Bank moet een boete van 150 miljoen dollar betalen in de Verenigde Staten vanwege falend toezicht op de omstreden financiële zaken van zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Volgens financiële autoriteiten van de staat New York verzocht de Duitse bank Epstein op eigen initiatief om klant te worden nadat die al veroordeeld was wegens kindermisbruik in Florida. Daarnaast gebruikte de Amerikaanse miljardair zijn rekening bij Deutsche Bank om schikkingen te betalen, geld te over te maken naar vrouwen in Oost-Europa, en 800.000 dollar te pinnen voor „reizen, tips en andere uitgaven”.

De financiële instelling had volgens de marktwaakhond wel door dat Epstein een risicovolle klant was, maar deed daar vervolgens niks mee. „In het geval van Epstein faalde de bank om miljoenen dollars aan verdachte transacties te voorkomen, ondanks dat het concern op de hoogte was van zijn crimineel verleden”, aldus inspecteur Linda Lacewell van de toezichthouder.

Verder was Deutsche Bank volgens het Department of Financial Services van New York te laks geweest in zijn banden met omstreden branchegenoten zoals Danske Bank, die onder vuur ligt bij autoriteiten vanwege een grote witwasschandaal. Al deze voorbeelden laten zien dat de Duitse bank faalde om de activiteiten van omstreden klanten onder de loep te nemen, oordeelde de autoriteit.

Multimiljonair Epstein werd op 10 augustus vorig jaar levenloos aangetroffen in zijn cel. Uit onderzoek bleek dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. Hij was aangehouden op verdenking van mensenhandel en van het seksueel misbruiken van minderjarige meisjes tussen 2002 en 2005.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen