‘Voorstel Ollongren maakt 140.000 singles kansloos voor sociale huurwoning’

Print
‘Voorstel Ollongren maakt 140.000 singles kansloos voor sociale huurwoning’

Minister Kajsa Ollongren van Wonen (Binnenlandse Zaken). Afbeelding: Hollandse Hoogte/Novum RegioFoto

Een grote groep woningzoekenden maakt geen kans meer op een sociale huurwoning als een wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren wordt aangenomen. Volgens koepelorganisatie Aedes en de Woonbond raken 140.000 singles gedupeerd als de toewijzingsgrens voor alleenstaanden wordt verlaagd naar 35.938 euro.

Minister Ollongren stuurde maandagavond een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Aedes (koepelorganisatie van woningcorporaties) en de Woonbond zeggen zich ernstig zorgen te maken over een grote groep woningzoekenden. ‘Deze mensen staan vaak al jaren op de wachtlijst. Starters en senioren hebben met deze nieuwe regels geen enkele kans meer op een betaalbaar huis’, zo staat in een gezamenlijk persbericht.

Drie inkomensgrenzen

In plaats van de twee inkomensgrenzen die minister Ollongren voorstelt, willen de vertegenwoordigers van woningcorporaties en huurders drie inkomensgrenzen voor woningzoekenden: voor alleenstaanden tot 39.000 euro, voor tweepersoonshuishoudens tot 43.000 euro en voor (grote) gezinnen tot 53.000 euro. Minister Ollongren verlaagt echter de inkomensgrens voor alleenstaanden van 39.000 naar 35.938 euro en houdt vast aan een grens van 43.126 euro voor gezinnen.

‘Logisch dat het kabinet de inkomensgrenzen koppelt aan de grootte van het huishouden. Maar doe het dan op een eerlijke manier. Zodat zo veel mogelijk woningzoekenden aan een huis kunnen komen’, aldus Aedes en de Woonbond. De twee organisaties waarschuwen ook dat middeninkomens die al in een sociale huurwoning wonen, meer huurverhoging kunnen krijgen. Na de zomer wordt in de Tweede Kamer over het onderwerp gedebatteerd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen