CNME: ‘tel huismussen en gierzwaluwen’

De gierzwaluw. © Gerrit Kiekebos

Via de publieksactie ‘Zie jij ze vliegen?’ doet de gemeente Maastricht via het CNME een oproep aan alle inwoners van Maastricht: tel alle huismussen en gierzwaluwen die je ziet. De stad is een belangrijk leefgebied voor de huismus en gierzwaluw en dat wil de gemeente zo houden.

Redactie

De ontwikkelingen van de stad - zoals de sloop van de flats aan de Groene Loper, renovatie in Limmel, nieuwbouw aan het Lindekruis en de trens van dakisolatie van oude gebouwen - kunnen minder gunstig zijn voor vogels die er wonen. Huismussen en gierzwaluwen zijn voor hun nestplekken volledig afhankelijk van gebouwen. Het CNME roept inwoners van Maastricht daarom op om hun waarnemingen van de vogelsoorten door te geven via www.cnme.nl. Burgerwetenschap kan een goede signaalfunctie vervullen en een completer beeld geven van de verspreiding van de vogels.

Aan deze actie is een fotowedstrijd verbonden. Mensen die een mooie foto van de huismus of gierzwaluw maken, kunnen deze inzenden naar het CNME. Aan het eind van de actie zal een jury de ingezonden foto’s beoordelen en een prijs aan de winnaar uitreiken.

Op de website is meer informatie te vinden over de publieksactie en de fotowedstrijd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal