Weerter politiemol rijdt vanuit Oekraïne naar gevangenis maar staat voor dichte deur

Print
Weerter politiemol rijdt vanuit Oekraïne naar gevangenis maar staat voor dichte deur

Afbeelding: De Limburger

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Hij kwam helemaal uit de Oekraïne gereden omdat hij zich bij de politie moest melden. Maar toen Mark M, beter bekend als de politiemol, keurig op tijd bij het bureau stond, hing er een bordje ‘woensdag gesloten’ op de deur. Na overleg is hij alsnog opgepakt om zijn gevangenisstraf van vijf jaar verder uit te zitten. Dat hij überhaupt vrij rondliep, was ook al een foutje.

De Weerter aspirant-agent (33) is zowel door de rechtbank als het gerechtshof veroordeeld tot vijf jaar cel. Zijn hoger beroep diende in april in Den Bosch, hij maakte die zitting mee via een video-verbinding vanuit Oekraïne omdat het vliegverkeer stil lag. Toen het hof hem opnieuw veroordeelde wilde hij zich, volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, wel melden maar opnieuw was dat niet mogelijk door de corona-restricties.

Lees ook: Deal met justitie: Weerter politiemol komt zelf naar Nederland

Volgens de advocaat moest hij zich woensdag voor 13.00 uur melden in Veenendaal. Mark M. maakte de reis per auto, maar in Veenendaal aangekomen stuitte hij op een dichte deur. Zijn advocaat stond in de Bossche rechtszaal de Osse Martien R. bij. Telefonisch contact met het OM bracht uiteindelijk uitkomst “Ik zei dat ze snel moesten zijn, anders ging hij weer terug”, grapte Kuijpers.

Lees ook: ‘Politiemol’ Mark M. vecht veroordeling aan

Zoveelste misser

Het is de zoveelste misser in de geruchtmakende zaak. Drie jaar lang heeft de Limburger in politiecomputers kunnen grasduinen omdat de politie zijn codes niet introk. De geheimen kwamen via een makelaar bij criminelen terecht. Vlak na zijn arrestatie bliezen zowel de minister als de hoogste politiebaas hoog van de toren. Ze hadden het over de ‘rotste appel van het korps’ en eisten de hoogste straf, nog voordat hij een rechtszaal van binnen had gezien, laat staan schuldig was verklaard. Dat kwam hen op een schrobbering van de rechters te staan.

Toen Mark M. na zijn eerste veroordeling in hoger beroep ging, maakte het OM een rekenfout in de procedure om zijn gevangenneming te verlengen en moest het Gerechtshof hem, ondanks zijn straf, vrijlaten. Het OM wil inhoudelijk niet op dit incident reageren.

Wat nu opvalt, is de werkgever van de mol. Volgens zijn LinkedIn-account is dat Encro Ukraine, onderdeel van Encrochat. Dat is het onlangs door de politie gekraakte technobedrijf, waarmee criminelen onderling vrijuit konden bellen en appen. De mol wilde zelf ook een handel in crypto-telefoons beginnen. Dat speelde nog een grote rol in zijn rechtszaak, omdat een onbekende onvindbare Oekraïense zakenman zomaar flink investeerde. Het OM zag dat als witwassen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen