Twee doden en acht gewonden door vallende rots op wandelroute

Print
Twee doden en acht gewonden door vallende rots op wandelroute

In de kloof overbruggen wandelaars met 164 houten loopbruggen en trappen een hoogteverschil van zo’n 350 tot ongeveer 1100 meter boven zeeniveau. Afbeelding: Wikimedia Commons/ Sonicccgraz

Een losgeraakt stuk rots heeft woensdagmiddag in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken twee mensenlevens geëist. De slachtoffers werden door stukken rots geraakt terwijl ze door een kloof wandelden. Acht andere wandelaars raakten gewond. De redding en evacuatie van de slachtoffers verliep uiterst moeizaam door de buitengewoon slechte toegankelijkheid van het gebied.

De dodelijke slachtoffers zijn een 50-jarige vrouw uit Hongarije en een 21-jarige vrouw uit de omgeving van de stad Graz, zo’n 40 kilometer zuidelijker. Ze liepen rond het middaguur op de houten trappen van de bij toeristen populaire Bärenschutz-kloof toen het stuk rots plotseling naar beneden kwam. Zeven personen liepen lichte verwondingen op, eentje raakte zwaargewond, melden Oostenrijkse media.

Volgens de Duitstalige krant Kurier moesten reddingswerkers vanuit het dichtstbijzijnde dorp Mixnitz een uur klimmen om in de buurt van de plek des onheils te komen. Daarna moesten ze zich langs de steile rotswanden naar beneden laten zakken om de slachtoffers te kunnen helpen. De doden en gewonden werden daarna naar de ingang van de kloof gebracht, waar hulpverleners en reddingshelikopters klaar stonden.

IJskoud

De reddingswerkers zochten met hulp van een canyoning-reddingsteam in het ijskoude water van de Mixnitz-beek naar eventuele andere slachtoffers. Die werden niet gevonden. Het was aanvankelijk niet duidelijk of de wandelaars tot een groep behoorden of individueel op pad waren.

De reddings- en bergingswerkzaamheden waren vanmiddag nog in volle gang. Daarbij werden naast de bergreddingsdienst en het canyoning-team ook de bergpolitie, het Rode Kruis, de Oostenrijkse ANWB (ÖAMTC) en het leger ingezet.

Het loskomen van het rotsblok is vermoedelijk te wijten aan de zware storm die dinsdagnacht over de deelstaat trok. In de Weizklamm, zo’n 40 kilometer naar het zuidoosten, kwam gisteren ook een stuk rotswand naar beneden. Dat kwam zonder slachtoffers te maken terecht op straat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →