Beslissingen rond stopzetten Belgisch voetbal ongegrond

Print
Beslissingen rond stopzetten Belgisch voetbal ongegrond

Ruud Vormer. Afbeelding: AFP

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de beslissingen van de organisatie van de hoogste Belgische voetbalklasse rond het stilleggen van de competitie wegens de uitbraak van het coronavirus nietig verklaard.

Waasland-Beveren had dit aangevochten, ten einde degradatie te voorkomen. De Raad van Bestuur van de Pro League komt donderdag bijeen voor crisisoverleg.

Op 15 mei besloot de Pro League dat het seizoen vanwege de uitbraak van het coronavirus niet meer zou worden hervat. Koploper Club Brugge werd tot kampioen uitgeroepen, nummer laatst Waasland degradeerde. De club besloot die beslissing aan te vechten bij het BAS. Het had zich op de laatste speeldag voor de play-offs eventueel nog kunnen handhaven.

Aangezien alle beslissingen van toen nu zijn vernietigd, is het ook niet helemaal duidelijk of Club Brugge zich kampioen mag blijven noemen. Juristen van alle betrokken partijen zijn het document van het BAS, bestaande uit 150 pagina’s, aan het bestuderen. Mogelijk komt nu een competitie van achttien clubs - in plaats van zestien - weer in beeld, waardoor Waasland alsnog aan de Pro League zou kunnen deelnemen.

„We hebben de hoop nooit opgegeven. De aanhouder wint: het BAS besliste dat Waasland-Beveren ten onrechte is gedegradeerd”, zegt woordvoerder Martijn De Jonghe van Waasland-Beveren. „We vonden het heel bijzonder dat de kalender al bekendgemaakt werd, terwijl er nog juridische procedures lopen. Dit is een toch een kleine overwinning, al weten we natuurlijk niet wat er nog gaat gebeuren.”

De Pro League zelf wil nog geen commentaar geven.

Woensdag heeft de Pro League de voetbalkalender voor het seizoen 2020-2021 in 1A en 1B gelanceerd. Op 8 augustus moet de bal gaan rollen in de hoogste klasse. Club Brugge speelt om 16.30 uur thuis tegen Charleroi. Diezelfde zaterdag ontvangt Standard Luik Cercle Brugge en moet Racing Genk naar KV Oostende. Op zondag wordt onder meer Sint Truiden - Anderlecht gespeeld.

Mocht de competitie uitgebreid worden naar achttien clubs, dan kunnen de planners opnieuw beginnen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen