NIEUWEGEIN

Stijging huizenprijzen zet door ondanks coronacrisis

© ANP

De woningmarkt heeft in het tweede kwartaal vrijwel geen effecten ondervonden van de coronacrisis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

ANP

Volgens de organisatie werden er relatief zelfs meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren. Wel daalde het aantal beschikbare woningen verder. Het beperkte huizenaanbod is in Nederland al langer een probleem.

Gemiddeld verwisselden woningen voor 335.000 euro van eigenaar. Ruim de helft van de huizen werd voor meer dan de vraagprijs van de hand gedaan. Daarmee lag de huizenprijs 8,8 procent hoger dan een jaar eerder. De NVM-makelaars verkochten in totaal ruim 37.600 bestaande koopwoningen. Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Expats

„Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen”, constateert NVM-voorzitter Onno Hoes. Hij heeft de indruk dat consumenten toch vertrouwen houden in de veerkracht van de Nederlandse economie. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers daarbij meer kansen. De NVM merkt verder dat er vanwege het vele thuiswerken nu meer vraag is bij huizenzoekers naar bijvoorbeeld een extra werkkamer, een balkon of tuin.

Mogelijk gaan de huizenprijzen komende jaren wel dalen als gevolg van de coronacrisis. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde vorige maand dat de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt lijkt, maar aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk toch niet te ontkomen. De omslag op de woningmarkt zou pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.

Werkwijze

De makelaars hebben naar eigen zeggen snel geanticipeerd op de corona-uitbraak door hun werkwijze aan te passen. Huizenbezichtigingen vinden momenteel plaats met maximaal twee kijkers, met 1,5 meter afstand, waarbij bijvoorbeeld deurklinken worden gedesinfecteerd. Ook is er gewerkt aan alternatieven om contracten te ondertekenen. Geldverstrekkers en notarissen accepteren de door NVM ontwikkelde digitale handtekening inmiddels.

Dat er relatief weinig huizen te koop staan, noemden de makelaars eerder al zorgelijk. Dit hangt samen met het grote tekort aan nieuwbouwwoningen. Berekeningen van de overheid tonen aan dat er jaarlijks eigenlijk zo’n 90.000 woningen bij moeten komen. In de praktijk merken makelaars dat bouw- en vergunningsprocedures te lang duren. „Een eigen minister van Wonen in een volgend kabinet is van groot belang”, vindt Hoes. „Door de patstelling in de stikstof- en PFAS-dossiers is kostbare tijd verloren gegaan. Het kabinet heeft daar niet adequaat op gereageerd. Er moet substantieel meer gebouwd worden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal