Amsterdam

ING: omzet horeca krimpt dit jaar tot 40 procent

© Getty Images

De omzet in de horeca krimpt dit jaar met 30 tot 40 procent.

ANP

Daar rekent het economisch bureau van ING op. De beperkende coronamaatregelen veranderen de voorkeuren van consumenten en zorgen voor een krimpende economie, daardoor zal de omzet dit jaar en volgend jaar nog niet volledig herstellen.

Op het dieptepunt van de coronacrisis, in april, zagen bijvoorbeeld hotels het aantal gasten met 95 procent dalen en werd bij restaurants en cafés 70 procent minder gepind ten opzichte van een jaar eerder, maakt ING op uit betaaldata. Inmiddels is er door versoepelingen van de maatregelen weer meer mogelijk, maar in juni lag het totale aantal transacties nog ruim een derde onder het niveau van 2019.

Handrem

Een sterke krimp is volgens ING „onvermijdelijk”. Ook in de tweede helft van dit jaar blijft de horeca waarschijnlijk last houden van de coronacrisis. Hoewel sinds juni en juli meer zaken weer hun deuren hebben geopend, starten veel bedrijven nog wel „met de handrem erop” vanwege de richtlijn voor anderhalve meter. Het aanbod van horeca is ook nog beperkt door de voorschriften, sluiting van discotheken tot minimaal 1 september en uit- en afstel van evenementen.

Ook internationale reisbeperkingen zorgen voor slechte cijfers, aldus ING. Normaal gesproken komt meer dan de helft van het aantal hotelgasten uit het buitenland. De heropening van Europese binnengrenzen is een belangrijke eerste stap in het herstel, maar er gelden voor veel reizigers uit landen buiten Europa - zoals de VS - nog inreisverboden voor onbepaalde tijd.

Toeristen

Daar komt bij dat een deel van de Nederlandse gasten uit voorzorg wegblijft en buitenlandse toeristen nog niet veel in Nederland willen verblijven. Doordat meer Nederlanders in eigen land vakantie vieren, compenseren ze gedeeltelijk het gemis van buitenlandse gasten. Oplopende werkloosheid en economische onzekerheid zorgen ook voor bezuinigingen op zaken zoals horecabezoek.

Het omzetverlies is vele malen erger dan tijdens de vorige crisis. In 2009 kromp de omzet met bijna 9 procent. Zelfs als een tweede golf uitblijft, kan het zeker tot eind 2021 duren voordat de horeca weer op het normale niveau terugkomt, verwacht ING.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal