Froome verruilt Ineos na seizoen voor Israel Cycling Academy

© Hollandse Hoogte / EPA

Chris Froome fietst vanaf komend seizoen voor Team Israel Start-Up Nation. De viervoudig winnaar van de Tour de France gaat zich voor meerdere jaren aan zijn nieuwe ploeg binden. Het nieuws over de nieuwe ploeg van Froome volgt een paar uur nadat Team Ineos had bevestigd dat de 35-jarige Brit zijn aflopende verbintenis niet gaat verlengen.

Redactie

De topploeg kan Froome niet meer garanderen dat hij de absolute kopman blijft met Egan Bernal en Geraint Thomas als ploeggenoten.

Team Israel Start-Up Nation heeft dit jaar de licentie van Katoesja voor de UCI WorldTour overgenomen en is in handen van de steenrijke investeerder Sylvan Adams. De Duitse sprinter André Greipel verbond zich afgelopen jaar al aan de formatie uit Israël. ,,Dit is een historisch moment”, jubelt Adams. ,,We zijn heel trots. Chris is de beste renner van zijn generatie. Hij zal de kopman zijn in de Tour en de grote rondes. We willen samen geschiedenis schrijven en zorgen dat Froome misschien wel gezien gaat worden als de beste renner ooit.”

Laatste ploeg

Froome zegt uit te kijken naar waarschijnlijk de laatste ploeg uit zijn loopbaan. ,,De impact van Israel Start-Up Nation op de sport is aan het toenemen. Ik heb het gevoel dat we samen geweldige dingen kunnen bereiken. Maar nu ligt mijn focus eerst nog op het winnen van een vijfde Tour de France met Team Ineos.”

Ineos-ploegbaas Dave Brailsford maakte het aanstaande vertrek van Froome donderdag al bekend, om zo een einde te maken aan de speculaties over de toekomst van de Brit. Hij wil dat zijn renners zich optimaal kunnen voorbereiden op het uitgestelde seizoen.

,,Hij is een geweldige kampioen en we hebben in de loop der jaren veel gedenkwaardige momenten gedeeld”, zei Brailsford. “Maar ik geloof echt dat dit de juiste beslissing is voor het team en voor Chris. Froome ziet zich als kopman en dat is begrijpelijk gezien zijn prestaties. Maar wij kunnen hem dat niet garanderen. Andere renners van ons zien ook kansen om kopman te worden. En ook dat is logisch. Ik ben nu alleen maar blij met zoveel kwaliteiten in onze ploeg.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal