Farmers Defence Force verliest kort geding: verbod op gebruik tractoren bij demonstraties blijft

Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het Binnenhof. De boerenprotestgroep protesteert tegen een voermaatregelen van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt. © ANP

Farmers Defence Force heeft het kort geding tegen de Veiligheidsregio verloren. Het verbod op gebruik tractoren bij demonstraties blijft in stand.

Redactie

De veiligheidsregio besloot deze week dat boeren in Groningen tot maandag 13 juli geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet op openbare wegen en plaatsen.

Opstoppingen

De demonstraties hebben meerdere keren geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties, stelt de veiligheidsregio. ,,Men houdt zich niet aan de verkeersregels en volgt aanwijzingen van de politie niet op”, aldus de advocaat van de veiligheidsregio. ,,De openbare orde wordt moedwillig en voortdurend verstoord. Men mag natuurlijk zijn mening uiten, maar niet zo. Dit is onaanvaardbaar.”

De boeren vinden het verbod een aantasting van het grondrecht op demonstreren. Volgens FDF zijn er geen onveilige situaties ontstaan bij hun demonstraties. Daarmee bagatelliseren de boeren hun gedrag, aldus de advocaat van de veiligheidsregio.

FDF gaf aan in hoger beroep te gaan als de rechtbank hen geen gelijk geeft.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal