Meldpunt Eenzaamheid in Heerlen is niet alleen voor mensen die zich eenzaam voelen

Print
Meldpunt Eenzaamheid in Heerlen is niet alleen voor mensen die zich eenzaam voelen

Voor 75-plussers is er specifiek eenzaamheidsbeleid in Heerlen. Afbeelding: ANP

HEERLEN / Hoensbroek -

In Heerlen opende donderdag Meldpunt Eenzaamheid. Dat is er niet alleen voor iedereen die eenzaam is. Ook mensen die anderen willen helpen of eenzaamheid signaleren, kunnen hier terecht.

Heerlen hoopt vervolgens iets aan de geconstateerde eenzaamheid te kunnen doen door inwoners met de juiste personen in contact te brengen, laat wethouder Adriane Keulen (OPH, Ouderenbeleid) weten. Eenzaamheid is een speerpunt in haar beleid, omdat het doorgaans zo’n grote impact op het welbevinden en de gezondheid heeft.

Lees ook: Heerlen krijgt kwart miljoen om eenzaamheid tegen te gaan

Meldpunt Eenzaamheid in Heerlen is niet alleen voor mensen die zich eenzaam voelen

Keulen: „Eenzaamheid blijft vaak onopgemerkt omdat mensen het bijvoorbeeld niet herkennen, of zich ervoor schamen. Dat is jammer, want aandacht voor elkaar maakt het leven zoveel aangenamer. In de afzonderlijke buurten van Heerlen, dicht bij de mensen, gaan we aan de slag om eenzaamheid op te sporen en indien mogelijk tegen te gaan.”

Luisterend oor

Keulen zet daarbij in op zogeheten buurtcoalities. „Het Meldpunt is erop gericht om, samen met iemand die zich eenzaam voelt, de juiste ondersteuning te bieden. Dit kan ook een luisterend oor zijn. Hiermee doorbreken we de trend van eenzaamheid. We geloven dat dit kan door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken.”

Heerlen kreeg anderhalf jaar geleden 250.000 euro subsidie van het Rijk om deel te nemen aan het programma Een tegen eenzaamheid, bedoeld om eenzaamheid onder 75-plussers te signaleren en aan te pakken. Ook werd de hulp van ICT-studenten bij Zuyd Hogeschool ingeroepen.

Meldpunt Eenzaamheid Heerlen is bereikbaar via 045 - 560 40 04 (ma t/m vrij van 8.30 -17.00 uur)

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen