Consumentenbond haalt uit na MediaMarkt-rel: ‘Kinderachtig, breng die iMacs terug’

Mediamarkt. © ANP

De Consumentenbond vindt het ‘kinderachtig en moreel verkeerd’ dat enkele klanten van MediaMarkt weigeren hun iMacs terug te geven nadat ze die vanwege een vergissing voor een paar euro konden aanschaffen op de website van de winkel. ,,Deze mensen weten best dat ze fout zitten. Kom op, geef die computers terug en doe niet zo vervelend. Jullie hebben het recht niet”, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg tegen het AD.

Sebastiaan Quekel

Door een fout op de website van MediaMarkt konden klanten vorige week voor een paar euro een Apple iMac kopen van zo’n 2000 euro. De computers werden ook bezorgd, maar de winkelketen eist nu dat kopers de iMacs terugsturen óf flink bijbetalen. Een aantal klanten weigert dat te doen, onder wie de 22-jarige Nemo Strengman. Hij beweert volledig in zijn recht te staan omdat de producten bezorgd zijn en daarmee de koopovereenkomst is afgerond.

Kommaatje verkeerd

Of de producten wel of niet bezorgd zijn, maakt juridisch geen verschil, zegt de Consumentenbond. ,,Het gaat hier overduidelijk om een vergissing van MediaMarkt”, stelt woordvoerder Spierenburg. ,,De klanten hadden kunnen weten dat op de website een kommaatje verkeerd heeft gestaan. Het is compleet onrealistisch en belachelijk om te denken dat een peperdure computer voor een paar euro verkocht wordt. Dat heeft MediaMarkt ook laten zien door na een half uur de fout ongedaan te maken en de prijs te herstellen.”

Lees ook: Nemo weigert drie iMacs van 6 euro terug te geven aan MediaMarkt: ‘Kom maar op met die rechtszaak’

Volgens de 22-jarige Nemo, die voor nog geen zeven euro drie iMacs in huis haalde, heeft het bedrijf genoeg kansen gehad om de fout te herstellen. ,,Op een gegeven moment is er geen sprake van een vergissing meer, maar van een wederzijds overeenkomen. Ik vind het onmenselijk en zeer klantonvriendelijk dat MediaMarkt zo agressief in de aanval gaat. Ik ben per slot van rekening een klant die ze tevreden moeten houden”, vertelde hij woensdag tegen het AD.

De Consumentenbond, die normaliter juist de belangen van de consumenten behartigt, noemt deze houding moreel verkeerd. ,,Deze meneer weet best dat hij fout zit. Als het andersom zou zijn en hij duizend keer te veel zou hebben betaald in plaats van te weinig, zou hij deze redenering ook niet volgen. Ik vind het dan ook bijzonder dat hij zo bij zijn punt blijft. Kinderachtig ook. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.”

‘Overeenkomst heeft nooit bestaan’

De Consumentenbond trekt zo hard van leer, omdat het voor ‘een eerlijke, rechtvaardige markt staat’. ,,Onze boodschap aan Nemo is dan ook: breng die producten netjes terug en probeer er alsnog uit te komen met MediaMarkt. Dat is tenminste netjes.”

Lees ook: MediaMarkt levert iMacs voor paar euro, klanten weigeren bij te betalen

Ict-jurist Arnoud Engelfriet, gespecialiseerd in internetrecht, geeft Nemo eveneens weinig kans van slagen. ,,Wanneer er een prijsfout is gemaakt die de consument had moeten kennen, dan is er überhaupt geen overeenkomst tot stand gekomen. Juridisch gezegd: die overeenkomst is nietig, bestaat niet en heeft nooit bestaan. Het onderliggende juridische punt is of men er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat hier een aanbod werd gedaan voor die prijs. Als dat niet zo is, dan is er geen rechtsgeldig aanbod gedaan”, legt hij uit.

Een woordvoerder van MediaMarkt laat desgevraagd weten geen nieuws te hebben. ,,Het is stil aan de andere kant. We wachten rustig af.” Strengman was ondanks herhaaldelijke pogingen onbereikbaar voor commentaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal