90 seconden video: Dit zijn de coronaregels in de 10 populairste vakantielanden

Het is zomervakantie! Maar dit jaar voelt dat toch heel anders dan normaal. Veel Nederlanders blijven in verband met corona thuis of gaan op vakantie in eigen land. Deze video is een handige gids voor wie toch naar het buitenland wil. In 90 seconden laten we je zien hoe de situatie is in de tien populairste vakantielanden.

Genaud Molin en Jack Martens

Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, Italië, Oostenrijk en Griekenland kun je zonder al te veel gedoe bezoeken. Overal geldt: afstand houden. Neem zeker mondkapjes mee voor op de luchthaven of in het openbaar vervoer. Ook als je op een plek bent waar je lastig afstand kunt houden, heb je als je ouder bent dan 12 jaar sowieso een mondkapje nodig.

Opletten

Dan zijn er toch wat zaken waar je als toerist rekening mee moet houden. Zo mag je in Oostenrijk op veel plekken niet met contant geld betalen en willen ze in de Zuid-Europese landen soms je temperatuur meten. Iedereen die naar Spanje vliegt of naar Griekenland reist moet vooraf een gezondheidsformulier invullen.

Lees ook: Deze maand nog een vakantiehuisje boeken in Nederland? Veel succes!

Autovakantie

Ga je liever met de auto dan gelden er in sommige landen aparte regels. Vooral in Italië moet je opletten als je reist met mensen uit een ander huishouden. Alleen de bestuurder mag dan voorin zitten en op de achterbank mogen maximaal twee mensen plaatsnemen.

Feesten

Ben je na maanden wel toe aan een feestje dan is Spanje misschien wat voor jou. Daar zijn in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen de nachtclubs open. Wel alleen de kleinere en op halve capaciteit en er mag niet altijd gedanst worden. Dat is dan weer jammer.

Stranden

Gelukkig zijn de stranden wel overal gewoon open, maar als het te druk wordt dan kunnen lokale overheden anders besluiten.

Blijven er nog drie landen over. Voor Groot-Brittannië, Turkije en delen van Portugal en Spanje geldt nog altijd een negatief reisadvies.

Lees ook: Toch op vakantie naar Turkije: ‘We zijn de enige gasten in het hotel’

Terugkeren

Het zou zomaar kunnen dat een reisadvies verandert als het aantal besmettingen in een land plots toenemen. De overheid adviseert dan om zo snel mogelijk terug naar Nederland te keren. Dat zal niet altijd even makkelijk zijn, omdat een land of regio op slot kan gaan bij een corona-uitbraak. Volgens het Verbond van Verzekeraars blijft de reisverzekering in zo’n geval geldig tot het eerst mogelijke moment dat de vakantieganger naar huis kan terugkeren. Blijf je toch, dan kun je geen aanspraak meer maken op de reisverzekering.

Overheid

De overheid gaat geen mensen meer repatriëren vanwege corona. Als iemand het risico neemt om op vakantie te gaan in het buitenland dan is dat op eigen risico. Afreizen naar een land met een negatief reisadvies wordt sterk afgeraden door de overheid. Daarnaast ben je in ieder geval bij de meeste reisverzekeraars niet verzekerd voor claims die te maken hebben met corona.

Wil je een handig overzicht van de coronaregels per land? Gebruik dan de tabel hieronder.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal