Twee Limburgse nertsbedrijven geruimd na nieuwe coronabesmettingen

Foto ter illustratie. Getty Images/Fotosearch RF © Getty Images

Bij twee nertsbedrijven in Limburg is opnieuw corona vastgesteld. De bedrijven in Ospel en Vredepeel worden zo snel mogelijk geruimd.

Robyn van Gorsel

Het bedrijf in Ospel heeft 6.400 moederdieren. In Vredepeel gaat het om 12.500 moederdieren. De besmettingen zijn aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus.

In totaal zijn nu 22 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 20 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Preventief ruimen

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost deed donderdag nog een oproep aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om alle nertsenbedrijven in Zuidoost-Brabant preventief te ruimen.

In deze brief wordt Gemert-Bakel als voorbeeld gebruikt, waar 9 van de 19 actieve nertsenbedrijven al zijn geruimd. In naburige gemeenten Laarbeek, Deurne, Sint Antonis, Venray en Uden zijn inmiddels ook bedrijven geruimd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal