Lichaam vermiste burgemeester Seoul gevonden

Print
Lichaam vermiste burgemeester Seoul gevonden

Park Won-soon (rechts). Afbeelding: AFP

De burgemeester van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, Park Won-soon (64), is vandaag dood aangetroffen, nadat hij eerder vermist was geraakt. Zijn dochter sloeg alarm nadat ze een briefje had gevonden dat leek op een testament.

Het ontzielde lichaam van de burgemeester is gevonden in de heuvels in het noorden van de miljoenenstad, ruim zeven uur nadat de autoriteiten een massale zoektocht startten, bevestigt de politie. De dochter van Park deed vanochtend rond 10.00 uur Nederlandse tijd aangifte van vermissing. De telefoon van de burgemeester stond uit en er zou een briefje gevonden zijn dat volgens zijn dochter ‘op een testament lijkt’.

Het stadsbestuur van de metropool van bijna 10 miljoen inwoners meldde eerder dat een bijeenkomst ‘door onvermijdelijke omstandigheden’ niet door kon gaan, zonder daarbij de vermissing van Park in de mond te nemen.

De toedracht van zijn dood is vooralsnog onbekend. Zuid-Koreaanse media melden dat een van de secretaressen van Park donderdagavond een klacht tegen hem had ingediend vanwege seksueel ongewenst gedrag, dat al in 2017 zou zijn gestart. De vrouw zou tegen de politie hebben gezegd dat er meer vrouwen slachtoffer waren geworden van ongewenst gedrag door Park. De autoriteiten bevestigen noch ontkennen de berichtgeving.

Rode linten

De woning van de burgemeester in Bukchon, een stadsdeel in Seoul, was vrijdagochtend met rode linten afgezet. De politie doorzocht met ongeveer 600 agenten en drones een gebied twee kilometer ten noorden van het huis van de burgemeester waar zijn telefoonsignaal voor het laatst is gesignaleerd. Daar werd Park gevonden, vlakbij een restaurant in de heuvels van Seoul.

De 64-jarige Park werd in 2011 als onafhankelijke kandidaat voor het eerst tot burgervader gekozen. Hij staat bekend als een van de belangrijkste progressieve politici in het land, meldt Korea-kenner Remco Breuker van de Universiteit Leiden. De burgemeester van Seoul wordt vaak beschouwd als de machtigste gekozen functie in het land, na die van president.

Park was getrouwd en had twee kinderen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen