Brussel

Ierse minister Donohoe gaat Eurogroep leiden

Print
Ierse minister Donohoe gaat Eurogroep leiden

Paschal Donohoe. Afbeelding: Getty Images

De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden. De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno maandag op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. „Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat”, zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

De verkiezing van de relatief jonge Ier, sinds juni 2017 minister van Financiën en lid van de centrumrechtse partij Fine Gael, is verrassend. Calviño leek in eerste instantie de favoriet voor de functie, omdat ze de steun had van de grote landen, inclusief Duitsland en Frankrijk. Maar elk euroland had één stem, waardoor de stem van kleine landen even zwaar telde, wat uiteindelijk in de opmerkelijke uitslag resulteerde.

Er waren twee rondes nodig, omdat geen van de drie kandidaten meteen de minimaal vereiste tien van de negentien stemmen haalde. Daarop vertelde Centeno de kandidaten hoeveel stemmen ze hadden gekregen en besloot Gramegna zich terug te trekken. Dit gebeurde de Luxemburger ook al in 2018 toen er werd gestemd voor de opvolging van Jeroen Dijsselbloem en het uiteindelijk Centeno werd.