OM: Haagse oud-wethouders vormden criminele organisatie met ondernemers

De in opspraak geraakte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat de voormalige Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui aanklagen voor corruptie, meineed, omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Dat heeft het Landelijk Parket vrijdag bekendgemaakt.

Lex de Jonge, Niels Klaassen, Christy Dollen

Dat is een flinke verzwaring van de verdenkingen. De meineed - het afleggen van een valse verklaring onder ede - en het lidmaatschap van de criminele organisatie zijn nieuw in de aanklacht sinds de Rijksrecherche in oktober binnenviel bij beide ex-wethouders en drie ondernemers in de stad. ,,We verdenken de wethouders ervan dat ze met groepjes ondernemers uit de horeca en het vastgoed zodanig hebben samengewerkt dat ze een criminele organisatie vormden”, meldt een woordvoerder van het OM. Hij kan niet ingaan op details van de zaak. In totaal heeft justitie nu de twee wethouders, een raadslid en vijf ondernemers uit de horeca en vastgoed op de korrel.

,,In het onderzoek komt een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes”, schrijft het OM, ,,en het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen.”

Eind 2021

Het OM verwacht de zaak tegen de politici van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos op z’n vroegst pas eind 2021 inhoudelijk te kunnen behandelen. Dat zal dan vlak voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn. Komende week krijgen de advocaten van de verdachten het voorlopige strafdossier verstrekt. Daarmee kunnen zij zich voorbereiden op hun verhoren door de Rijksrecherche. Die verhoren zullen waarschijnlijk in september en oktober plaatsvinden. Daarna volgt verder onderzoek.

Een van de twee oud-wethouders wordt verdacht van het inhuren van een illegale klusjesman. Een raadslid van de lokale partij Groep de Mos, waar De Mos fractievoorzitter van is, wordt verdacht van meineed en deelneming aan de vermoedelijke criminele organisatie met de horecaondernemers.

In een schriftelijke reactie spreken de Groep de Mos-politici van ‘een heksenjacht’. ,,Het OM maakt zich met nieuwe valse beschuldigingen, laster en leugens schuldig aan de verdere karaktermoord op een politieke partij en haar achterban”, schrijft De Mos, die vooralsnog geen verdere toelichting wil geven op de nieuwe feiten. ,,Deze nieuwe en ongefundeerde beschuldigingen, waarvan de inhoudelijke behandeling pas rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zal plaatsvinden, tonen aan dat dit een politiek proces is.” Oud-wethouder Rachid Guernaoui is ook niet bereikbaar voor mondeling commentaar, maar schrijft: ,,Wij hebben niets onrechtmatigs gedaan en daarom zijn we erg geschrokken van de valse beschuldigingen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal