Rutte kondigt landelijke herdenkingsdag corona aan

Print
Rutte kondigt landelijke herdenkingsdag corona aan

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Afbeelding: ANP

Na de zomer komt er een landelijke dag waarop stil zal worden gestaan bij al het coronaleed. Dat heeft premier Rutte vrijdagmiddag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

,,Het zal een dag zijn waarop we gezamenlijk terugkijken”, aldus Rutte. ,,Een dag waarop we meeleven met betrokkenen. Vooral hen die te maken hebben gehad met verlies. Waarbij we gezamenlijk terugkijken en ook hoopvol vooruitblikken. Eigenlijk is daar geen tijd voor geweest en die is er eigenlijk nog steeds niet, maar die moet er wel komen.”

Terugblik

De premier zei dat het ‘voor iedereen’ een enorm moeilijke tijd is geweest. ,,Niemand had kunnen bevroeden dat dit zo allesbepalend zou zijn voor dit jaar”, zei Rutte, die terugblikte op het politieke seizoen, nu ook het kabinet met reces gaat. ,,Voor u, voor mij, voor alle Nederlanders. Een crisis van ongekende omvang die zorgde voor surreële beelden van lege pleinen en volle ziekenhuizen. Een crisis die ons dwong tot ongewone maatregelen voor het dagelijks leven.”

Mensen ‘zijn dierbaren verloren’, of ‘hun baan kwijt’ en we hebben maanden thuis gezeten, zei Rutte. ,,Iedereen heeft de ellende ervaren en dat willen we erkennen. Er was geen gelegenheid stil te staan bij het verdriet, maar die ruimte moet er wel komen. Het virus is nog niet weg. Ik kan alleen maar hopen dat het bij één dag blijft. Maar om hier even met elkaar bij stil te staan, even de pauzeknop indrukken, dat is de bedoeling.”

Hoe de landelijke dag er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. ,,Dat werken we nog uit.” Het gaat er wel per regio ‘verschillend uitzien’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen