Supermarkten pleiten na boerenprotest voor collectief overlegorgaan

Print
Supermarkten pleiten na boerenprotest voor collectief overlegorgaan

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenbehartiger voor supermarkten, pleit na protesten voor zijn hoofdkantoor door boze boeren voor een collectief overlegorgaan. Daarin moeten boeren en andere spelers in de voedselketen samen onderzoeken hoe de landbouw een gezonde bedrijfstak kan blijven.

Een oproep aan supermarkten om meer te betalen voor melk wees de brancheorganisatie af. Actievoerende boeren verzamelden zich vrijdag met vijftig à zestig tractoren bij supermarktbranchevereniging CBL in Leidschendam. De afgelopen dagen voerden boeren al op verschillende plaatsen in het land actie. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, maar ook omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat de actievoerende boeren met het blokkeren van distributiecentra van supermarkten ‘echt te ver’ gaan.

Lees ook: Boze boeren breken protest bij Albert Heijn af na ultimatum gemeente: ‘Ons punt is gemaakt’

Vrijdag werd ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren geblokkeerd. Dat protest is inmiddels voorbij. Boerenactiegroep Agractie stuurde vrijdag ook een brief aan het CBL. Daarin pleit de groep met klem voor een verhoging van de prijs voor zuivel. Ze roept op de zuivel over de gehele linie met 5 cent per liter te verhogen om boeren die onder grote druk staan, tegemoet te komen. De boeren geven de supermarkten zeven dagen de tijd om met een reactie te komen.

Zwolle

Honderden boze boeren protesteerden vrijdag in Zwolle, Den Haag en Tilburg opnieuw tegen het beleid van het kabinet. In Zwolle werd urenlang het distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd, waardoor een kwart van de filialen niet meer bevoorraad kon worden. In Tilburg staan vrijdagmiddag zo’n twintig boeren met hun trekkers bij het politiebureau om aangifte te doen tegen minister Carola Schouten van Landbouw.

Tientallen tractoren blokkeerden vrijdagochtend urenlang het Zwolse distributiecentrum van supermarktketen AH. De boeren braken rond 13.30 uur hun protestactie af nadat de gemeente Zwolle hen een ultimatum stelde. Volgens de gemeente belemmerden de demonstranten een vitale maatschappelijke functie in de regio en kwam door hun protest de verkeersveiligheid in het geding.

Het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle is inmiddels weer in bedrijf. Alle actievoerende boeren zijn rond 14.30 uur vertrokken. ,,We hebben ons punt kunnen maken: we willen de voermaatregel van tafel. De burgemeesters uit de omgeving gaan een brief sturen naar het ministerie met de nadruk dat ze met ons in gesprek moeten”, zei boerenwoordvoerster Everdien Kuiper op het podium. Bij de actie waren voornamelijk ‘individuele’ boeren uit Overijssel en Gelderland, aldus een woordvoerster van de boeren.

‘Dit is niet de weg’

Door de urenlange blokkade konden veel Albert Heijn-filialen in de regio niet bevoorraad worden. ,,Wij begrijpen de zorgen van de Nederlandse boeren”, liet een woordvoerder van Albert Heijn tijdens de actie weten. Maar: ,,De acties bij onze distributiecentra vinden wij niet de juiste weg. Het gaat de boeren om de maatregel van minister Schouten over het veevoer. Het is dus belangrijk dat boerenorganisaties met de overheid hierover in gesprek zijn en tot oplossingen komen.”

Albert Heijn werkt met een vaste (relatief kleine) groep boeren in Nederland. De supermarktketen benadrukt trots te zijn op ‘de jarenlange relatie met onze boeren en telers’. ,,We vinden het belangrijk dat iedereen in de keten een eerlijke boterham verdient. Nu en in de toekomst. Daarom maken we ook afspraken met onze boeren en telers over gezamenlijke investeringen en hebben we goede contacten met onze boeren.’’

Weer in actie

Niet alleen in Zwolle, ook elders in het land kwamen de boeren voor de zoveelste keer in actie. Zo vertrokken in de vroege ochtend zeker 140 boeren met hun trekkers vanuit de Achterhoek naar Den Haag om te demonstreren. Ze vertrokken rond 08.30 uur bij de Radstake in Heelweg en reden via provinciale wegen in de richting van Den Haag.

,,Het is één grote denderende stoomwals”, zei Rutger van Lier van Farmers Defence Force vanaf de trekker. ,,We verwachten dat er onderweg nog veel meer boeren aansluiten. We blijven zo lang mogelijk op dit soort wegen rijden, als dat niet meer lukt gaan we pas de snelweg op.”

Gemeente weet van niets

De gemeente Den Haag weet niets van een nieuwe demonstratie van de boeren. ,,We zijn altijd overal op voorbereid, maar er is voor zover bekend geen demonstratie door boeren aangemeld”, zei de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

De politie in de regio Den Haag houdt de mogelijke komst van de boeren ook vrijdagmiddag nauwlettend in de gaten. ,,We zijn alert en monitoren de verkeersbewegingen”, zegt een woordvoerder. Naar de precieze bestemming van de boeren en trekkers kan hij alleen maar gissen: ,,We weten het niet.” Zelf willen de deelnemende boeren daar nog niets over kwijt: ,,Dat moet nog even een verrassing blijven”, aldus Farmers Defence Force.

Aangifte Tilburg

In Tilburg vertrokken rond het middaguur zeker twintig boeren met hun trekkers naar het politiebureau. De boeren gaan aangifte doen tegen minister Schouten vanwege dierenmishandeling. Ze verzamelden rond 13.00 uur in Hilvarenbeek. Daarvandaan trokken zij gezamenlijk naar het politiebureau aan de Ringbaan-Zuid in Tilburg, onder begeleiding van de politie. De boeren mogen bij aankomst hun trekkers parkeren op de parkeerplaats van de Willem II-kazerne.

Protest bij Albert Heijn

Voor de derde keer deze week werd er vrijdagochtend dus óók actie gevoerd bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. ,,Wij willen duidelijkheid van iedereen, dus ook van de directie van AH’’, zei woordvoerder Ronald van der Scheer vlak voor het protest. Volgens hem waren er meer dan tweehonderd tractoren aanwezig om het protest kracht bij te zetten. ,,Waarvan ook een deel uit Duitsland komt. Zij steunen ons en weten ook dat we meer macht hebben als we samen optrekken.’’

De actie begon vrijdagochtend rond 04.30 uur en was niet aangemeld bij de autoriteiten. Iets waarop de burgemeesters in deze regio hoopten na een gezamenlijk overleg met de boeren. ,,Dat was ook een prima gesprek’’, zegt Van der Scheer ,,maar er is verder niets afgesproken over het melden van acties. Bovendien was het daar ook al te laat voor.’’

Grapperhaus

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft er begrip voor dat er in drie noordelijke provincies een verbod op het gebruik van trekkers geldt bij demonstraties. Grapperhaus vindt dat de actievoerende boeren met het blokkeren van distributiecentra van supermarkten ‘echt te ver’ gaan.

Volgens de minister is er een ‘kleine groep die de grenzen opzoekt’ en die grenzen ook over gaat. ,,Demonstreren is een groot goed in Nederland, maar je moet wel de veiligheid in acht nemen. En in het kader van de wet moet je je houden aan regels die door het lokaal gezag zijn gesteld.”

Door dergelijke acties leiden de boeren af van de inhoudelijke discussie die ze willen voeren. Dat is ‘zonde’, aldus Grapperhaus.

CBL

Het CBL heeft na de protesten voorgesteld een ‘Voedselcollectief’ op te richten. Daarin moeten naast boeren ook vertegenwoordigers van andere bedrijfstakken die bij voedselproductie betrokken zijn hun zegje kunnen doen over prangende problemen. ,,Het CBL vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden”, stelt de brancheorganisatie.

Boerenactiegroep Agractie deed in een brief aan supermarkten de oproep om de prijzen voor zuivel over de gehele linie met 5 cent te verhogen. Volgens het CBL zou dat neerkomen op prijsafspraken, en die zijn wettelijk niet toegestaan. Ook zou zo’n prijsverhoging nadelig zijn voor de export van Nederlandse zuivel.

Meer erkenning

De blokkade van het distributiecentrum werd georganiseerd door een min of meer losse groepering. ,,Een aantal boeren in de regio IJsselland dat contact met elkaar heeft via WhatsAppgroepen. Omdat er strubbelingen waren binnen Farmers Defence Force hebben wij deze acties vanuit regionale groepen zelf georganiseerd.’’

De wens blijft hetzelfde: ,,Meer erkenning, eerlijke prijzen, meer duidelijkheid over regels. Nu weer met die voerregel: minister Schouten moet duidelijker zijn, niet zeggen dat ze bezig is met dingen, maar komen met concrete plannen.’’

Waarom het distributiecentrum van Albert Heijn weer het doelwit was: ,,Zij vermarkten onze producten, maar de marges tussen wat zij vragen en wij krijgen, worden steeds groter. De onvrede groeit over al dit soort zaken, wij willen duidelijkheid van iedereen in de keten die met ons te maken heeft, dus ook van de directie van Albert Heijn.’’

Aangifte

De ministers Carola Schouten (Landbouw) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben inmiddels besloten aangifte te doen tegen boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). Dat doen ze naar aanleiding van uitlatingen in de besloten Facebookgroep van de organisatie, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen