Srebrenicatoespraak Rutte: ‘We buigen ons hoofd in stilte’

© Getty Images

,,We voelen een diepe band met de mensen van Srebrenica en degenen die niet konden worden beschermd, tot onze spijt. We buigen ons hoofd in stilte. We kunnen de geschiedenis niet veranderen. Screbenica zal nooit een gesloten boek zijn.”

Redactie

Dat heeft Mark Rutte zojuist gezegd bij de internationale herdenking van de val van het Bosnische Srebrenica, vandaag 25 jaar geleden.

Videoboodschap

De Nederlandse premier was te horen in een sobere videoboodschap, net als veel andere regeringsleiders en ministers. Veel sprekers moesten hun aanwezigheid bij de plechtigheid afzeggen, omdat het coronavirus in het gebied om zich heen grijpt.

Machteloosheid

,,De mannen en vrouwen van het Nederlandse VN voelden zich machteloos in juli 1995. Ze worden nog steeds achtervolgd door de herinneringen. Helaas kunnen we de geschiedenis niet veranderen. Wij worden veranderd door de geschiedenis. Bovendien zal Screbrenica nooit een gesloten boek zijn want nog steeds worden er slachtoffers geïdentificeerd. Er zijn nog steeds moeders die hun zoons zoeken. Dat is de harde waarheid. Een waarheid die we niet kunnen en willen negeren. Daarom zullen we ons altijd uitspreken tegen polariserende taal, het verheerlijken van oorlogsmisdadigers en ontkenning van genocide”, aldus Rutte.

Potocari

De toespraken werden op het Potocari Memorial Center, het herdenkingscentrum vlakbij Srebrenica, gevolgd door een klein aantal hoogwaardigheidsbekleders en door Bosnische nabestaanden van de slachtoffers. Ze keken in stilte naar een groot scherm waar prominente sprekers uit de hele wereld defileerden. Onder hen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Britse kroonprins Charles en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton. Allen veroordeelden de genocide, benadrukten het verdriet van de nabestaanden, maar prezen ook de kracht van de nieuwe Bosniërs om na de burgeroorlog weer een stabiele en welvarende samenleving op te bouwen, in de woorden van Pompeo.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal