Voormalig Engels international Jack Charlton (85) overleden

© Hollandse Hoogte / ANP

Voormalig Engels voetbalinternational Jack Charlton is op 85-jarige leeftijd overleden.

Redactie

Dat heeft Leeds United, de club waarvoor hij in 23 jaar een recordaantal van 773 duels speelde, gemeld. Charlton, die ook lang bondscoach was van de nationale ploeg van Ierland, was al lange tijd ziek.

Wereldtitel

Charlton maakte, net als zijn jongere broer Bobby, deel uit van de Engelse ploeg die in 1966 in eigen land de wereldtitel veroverde door in de finale West-Duitsland te verslaan. De centrale verdediger, bijgenaamd Big Jack, kwam tot 35 interlands.

Rouwbanden

Alle wedstrijden van de 35e speeldag in de Premier League beginnen dit weekend met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Charlton. Ook dragen alle spelers rouwbanden. De Engelse premier Boris Johnson twitterde zijn medeleven aan de familie van de „voetbalgrootheid, wiens prestaties velen zo veel vreugde hebben bezorgd”. Zijn Ierse collega Micheál Martin noemde Charlton een „iconisch figuur, zowel op als naast het veld”.

Met Leeds United, de enige club waarvoor hij uitkwam, werd Charlton in 1969 landskampioen. Daarnaast heeft hij een FA Cup (1972) en een League Cup (1968) op zijn erelijst staan.

De Giraffe

In 1973 sloot hij zijn actieve loopbaan af en was hij achtereenvolgens coach van Middlesbrough (1973-77), Sheffield Wednesday (1977-83) en Newcastle United (1984-85). Van 1986 tot 1996 was hij bondscoach van de Ierse nationale ploeg. Bij zijn eerste grote toernooi, het EK van 1988, verhinderde Oranje dat de Ieren de halve finales haalden. Een laat doelpunt van Wim Kieft hielp Nederland verder. Charlton was inmiddels ook in Nederland populair vanwege zijn humor tijdens interviews. Zijn lange nek bezorgde hem hier de weinig flatteuze bijnaam De Giraffe.

Oranje stond hem vaker in de weg; in 1994 in de tweede ronde van het WK en een jaar later in de play-off om een plaats op het EK van 1996.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal