Zeldzaam: komeet NEOWISE met blote oog te zien

Komeet NEOWISE, gefotografeerd vanuit Veere © Rijk-Jan Koppejan, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Tussen middernacht en zonsopkomst zondagochtend is momenteel een komeet te zien die zelfs met het blote oog is waar te nemen. Dat meldt Rijk-Jan Koppejan van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. De komeet is te vinden op plekken met een goed uitzicht op de noordoostelijke hemel. Zeker met een verrekijker is de lange staart van de komeet duidelijk zichtbaar.

Miriam van den Broek - van der Schot

Een ‘blote oog komeet’ is tamelijk zeldzaam. ,,De laatste keer dat we er eentje op het noordelijk halfrond te zien kregen was in 1997 toen komeet Hale-Bopp de show stal”, aldus Koppejan. Kometen op zich, zijn niet zeldzaam maar in de meeste gevallen zijn ze alleen te zien met een telescoop.

Vijf kilometer doorsnee

De komeet die nu te zien is heet 2020 F3 NEOWISE en heeft een diameter van ongeveer vijf kilometer. Op 22 juli staat die het dichtst bij de aarde.

Vuile sneeuwballen

Kometen bestaan uit ijs en rotsen en worden om die reden ook wel vuile sneeuwballen genoemd. Onder invloed van de zonnewarmte verliezen ze een deel van hun materiaal en dat veroorzaakt de lange staarten die zelfs vele miljoenen kilometers lang kunnen worden. Hoe helder een komeet wordt, is lastig te voorspellen. Ze kunnen namelijk helemaal uit elkaar vallen. De verwachting is dat deze komeet, komende week op zijn helderst is.

© Rijk-Jan Koppejan, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal