‘Een goede foto laat een emotie zien’

Print
‘Een goede foto laat een emotie zien’

Twee jaar geleden maakte Sanne Wiering de fotoserie ‘La Nueva Vida’, over verwaarloosde paarden in Spanje. Afbeelding: Juul Vullings

Brunssum -

Sanne Wiering (21) uit Brunssum is pas afgestudeerd aan de Fotovakschool in Eindhoven met een 8.3 gemiddeld voor haar eindopdracht. Dat was een fotoserie over dierentuinen, waarbij ze zich verdiepte in de achtergrond van dierentuinen en hun beweegredenen.

Wiering begon aan haar eindproject, waarin verschillende dierentuinen in Nederland en Duitsland centraal staan, een paar weken voor de coronacrisis. De insteek: de relatie tussen mens en dier in dierentuinen. „Omdat de dierentuinen door de corona-uitbraak op dat moment voor onbepaalde tijd dichtgingen, heb ik toen geen foto’s kunnen maken. De deadline voor het inleveren van mijn opdracht kwam ondertussen steeds dichterbij, vandaar dat ik op het laatst nog vol aan de bak moest. Ik had uiteindelijk nog maar drie weken om de foto’s te maken. Maar het is gelukt. ”

Emotie

De onderwerpen die Wiering kiest voor haar foto’s hebben vaak een kritische ondertoon, toch vindt ze het soms lastig dat gevoel in een beeld te vangen. „Bij een goede foto zijn niet alleen kleur, vorm en structuur belangrijk, er moet ook een bepaalde emotie uit spreken. Wat ik bij het maken van een foto voel, dat moet de kijker in principe ook voelen. Dat heb ik ook geprobeerd bij het maken van de foto’s voor mijn eindopdracht.”

Kinderen

Ondanks dat de Brunssumse nu een gediplomeerd fotograaf is, staat ze straks hoogstwaarschijnlijk niet alleen achter de camera. Ze gaat weliswaar door als zelfstandig fotograaf, maar heeft ook de ambitie om voor de klas te staan. Vandaar dat ze volgend schooljaar begint met een opleiding aan de pabo. „Dat is heel wat anders, maar wel ontzettend leuk. Ik heb altijd iets met kinderen gehad, maar wilde na mijn middelbare school niet meteen een ‘leerstudie’ gaan doen”, vertelt ze. „Het moest iets creatiefs zijn en dat werd de fotovakschool. Achteraf ben ik heel blij dat ik als 17-jarig meisje indertijd die beslissing heb genomen. De opleiding heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen in wat ik doe en waarom ik iets doe. Ook sta ik meer achter bepaalde keuzes.”

Verder heeft Wiering geleerd dat niet altijd alles gaat zoals van tevoren gepland. „Dat heb ik bijvoorbeeld gemerkt bij het organiseren van een foto-expositie, die bijna in het water dreigde te vallen. Op zulke momenten moet je heel flexibel zijn en met oplossingen komen en niet meteen denken van ‘ach laat maar’. Het zijn met name die vaardigheden die ik als schooljuf mijn klas straks graag wil meegeven.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen